Logo

X

Baranjski bećarac i Festival tista razveselili tisuće posjetitelja

Jubilarni 30. Baranjski bećarac i 5. Festival tista pokazali su kako tradicija i gastronomija itekako mogu biti zanimljivi posjetiteljima iz svih krajeva Hrvatske i regije

Jubilarni 30. Baranjski bećarac i 5. Festival tista pokazali su kako tradicija i gastronomija itekako mogu biti zanimljivi posjetiteljima iz svih krajeva Hrvatske i regije.

Najveća kulturna manifestacija Baranje i ove godine je privukla više od 5.000 posjetitelja, a čuvari bogate kulturne baštine podunavskih baranjskih Šokaca iz Daraža, Maroka, Ižipa i Daljoka i ove godine su se potrudili ugostiti posjetitelje iz raznih dijelova regije, od Zagreba, Dalmacije do Mađarske, Srbije, Njemačke i Autrije. Bećarac je otvoren programom „Vino i tambure“ koji je za razliku od prošlogodišnjeg kišnog otvaranja ove godine bio izuzetno vruć i posjetiteljima je dobro došla kapljica vrhunskog podunavskog vina. Predstavili su se baranjski vinari iz Zmajevca (Gerštmajer, Zajec, Zlatno brdo, M&M, Kusić, Martinov), Suze (Pinkert, Kolar), Gajića (Bećaruša, Carev podrum) te Vršende (Kovač Harmat). Degustiralo se kao nekada, iz malih vinskih (podrumskih) čaša, u spomen na generacije baranjskih podrumara, ali i u ponudi su bile i klasične vinske čaše za ljubitelje umjetne inteligencije. Nastupile su prave tamburaške legendeNajbolji hrvatski tamburaši i zajedno sa šokačkom tamburaškom bandom Poklade Zenekar iz Mohača te TS Čokanj rasplesali tisuće ljudi do kasno u noć.

Filip Golubov: Bogatim dvodnevnim programom gdje zaista svatko može pronaći nešto za sebe želimo pokazati svo bogatstvo naše baštine. U čast i slavu naših predaka ponosno čuvamo običaje baranjskih Šokaca i čuvat ćemo i dalje bećarac, buše, tisto i sve druge naše posebnosti koje su nam ostavili naši stari.

Petak je bio samo uvod za bogati subotnji program koji je počeo s utrkama zaprežnih kola, a nastavio se Festivalom tista. Moglo se kušati preko 50 jela koje je skuhalo 20 ekipa, a preko stotinu majstora tista došli su iz Draža, Topolja, Duboševice, Gajića, Karanca, Piškorevaca, Sombora, Berega, Bačkog Monoštora, Sonte, Tavankuta, Otoka, Donjeg Miholjca i Belog Manastira. Lonci i poklopci otvorili su se u 16 sati i mnoštvo posjetitelja moglo je u čuvenim glinenim posudama probati brojne forme šokačke tjestenine kao što su trganci, taške, lokšice, čikovi, lepurice, valjuške, gomboce, rezanci, tarana te čuveni zavezanci… Festival tista na najbolji način prikazuje bogatstvo podunavske kuhinje jer se moglo kušati od slatkog do slanog, od jela na žlicu do mesnih, ribljih i vegetarijanskih jela. Degustirali su se zaboravljeni recepti poput natrgano na gusku, ovčji paprikaš, paprikaš od golubova ili zavezanci. Na meniju je bila riba, divljač, guska, patka, ovca, pijetao ili za vegetarijance jela s grahom, graškom, koprivama, krumpirom, kupusom, dok su ljubitelji slatkog uživali u kombinacijama s pekmezom, makom, orasima, višnjama. Novost ove godine je bio bezglutenski štand, kao i odlična radionica za najmlađe Tistoland koju je sa suradnicima vodio izuzetni Mihael Tomić iz Foodare. Za savršenu glazbenu kulisu Festivala tista bili su zaduženi zagrebački, a zapravo dalmatinski Limbo band. Subotnji program završio je šokačkim veseljem i nastupom Slavonia banda.

Mislav Matišić: Festival tista je još jednom pokazao koliko je „tisto“ prepoznatljiv brend baranjskih Šokaca i koliko je velika potražnja za našim starim jelima. Ja se nadam kako je sazrilo vrijeme da se neka zaboravljena jela kao što su ovčji paprikaš ili natrgano na gusku konačno vrate u jelovnike baranjskih restorana.

Na smotri folklora nastupili su Orkestar Mišina (Pečuh-Draž), KUD „Baranjski Šokci“ Draž, HKUD „Vladimir Nazor“ Sombor, HKUD Valpovo 1905, Orkestar Misija Pečuh, KUD „Seljačka sloga“ Baranjsko Petrovo Selo, KUD „Podravina“ Barč te KUD „Drava“ Lukovišće. Program je vodio Branko Uvodić, a povodom okrugle obljetnice dodijeljena je i nagrada Janji Čeliković, počasnoj predsjednici KTM Baranjski bećarac koja je desetljćima vodila ovo prepoznatljivo događanje.

Baranjski bećarac i četvrtu godinu zaredom postao je mjesto održavanja Godišnjeg skupa podunavskih Hrvata. Cilj ovoga susreta je okupiti podunavske Hrvate (Bunjevce i Šokce iz Hrvatske, Mađarske i Srbije) i prezentirati bogatstvo hrvatske kulturne i enogastro baštine. Jednom godišnje skupe se stotine sudionika kako bi prikazali posjetiteljima svoje znanje i vještine, od sviranja, plesanja, kuhanja do izrade nošnje i suvenira. Hrvati iz Mađarske su došli iz Pečuha, Vršende, Mohača, Lukovišća i Barča dok su vojvođanski Hrvati stigli iz Berega, Monoštora, Sonte, Sombora, Tavankuta, Subotice… Snažnu podršku tome dala je i Osječko-baranjska županije i upravo je županica Nataša Tramišak otvorila skup zajedno s predstavnicima diplomatskog zbora i hrvatskih manjinskih samouprava iz Mađarske i Srbije.

Organizatori Baranjskog bećarca su KTM Baranjski bećarac, Općina Draž, Turistička zajednica općine Draž, Osječko-baranjske županija i Karašicka Republika uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Hrvatske turističke zajednice Hrvatske matice iseljenika te Turističke zajednice Osječko-baranjske županije.

Foto: Damir Janković