Vukovar za vikend pretvoren u najveći open-air restoran! Najbolji fiš ima ekipa Momo iz Kneževih Vinograda, gastro atrakcija široki rezanac dug kao Dunav
Zagreb, 30. lipnja 2025. – Nikad veći broj ekipa, čak 31 iz čitave Slavonije, Srijema i Baranje! Zamirisala je šetnica uz Dunav, Vukovar se pretvorio u najveći open-air restoran u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Pripreme su krenule još od petka od ranog jutra. Ložila se vatra, naredali se kotlići, a stručni sud sastavljen od profesionalaca udruge Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER)te Zvonka Barića, prvaka Hrvatske u fišu i Marka Štrobiliusa, vlasnika i kuhara restorana Gondola iz Sotina, nije imao nimalo lagan zadatak. Na kraju fišijade odluka je pala – najbolji fiš skuhala je ekipa Momo iz Kneževih Vinograda u Baranji, drugo mjesto pripalo je Hladnom pivu, a treće Petaračkim bušama.
Nagrade najboljima osigurali su pokrovitelji, prvu nagradu Vukovarsko pivo, drugu nagradu vukovarski restoran Stari toranj, a treću vukovarska tvrtka Confirmo.
Prava sportska atmosfera, majstori fiša pomagali su jedni drugima, razmjenjivali iskustva uz smijeh, veselje i druženje potvrđujući staro pravilo – važno je sudjelovati. I svi se slažu u jednom – za dobar fiš iznimno je važna vrhunska riba kakva pliva u Dunavu, odlično vino koje se dodaje fišu, prvoklasna mljevena paprika i, naravno, iskusni chef bio on amater ili profesionalac.
Nije se zaboravilo ni na tipične rezance kakvi se serviraju uz ovo jelo. Od njih se ove godine na Dunav festu napravila prava gastro atrakcija „Široki rezanci dugi kao Dunav“, koju potpisuje Vukovarsko pivo. Članovi udruge kuhara Vukovarsko-srijemske županije izradili su rezanac dug 18,8 metara u čast 188 kilometara hrvatskog toka Dunava.
„100% fiš nastavak je dugogodišnje plodonosne suradnje ŠKMER-a i TZ grada Vukovara koje objedinjuje edukaciju, promociju, natjecanja i zabavu uz primjenu principa održive gastronomije i zero waste pristupa. Nema boljeg jela za gastrobrendiranje Vukovara od fiš paprikaša. Poznati smo po prvoklasnoj ribi, odličnoj tradicijskoj kuhinji, vrhunskim vinima i gostoljubivosti, a fiš je na neki način zaštitni znak vukovarske gastronomije“, istaknula je Marina Sekulić, direktorica TZ grada Vukovara.
Foto: Vedran Čuljak i Narrative studio, izvor TZ grada Vukovara