Logo

X

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske danas je donio Odluku o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske

Donesene nove mjere na granicama

Šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović rekao je danas na konferenciji za medije da je donesena nova odluka o prelasku granice za neobvezna putovanja, osobito iz država s novim sojem virusa.

“Nova odluka je usklađena s preporukama Europskog vijeća, a popis država, koji je sastavni dio odluke, donosit će HZJZ. Prema tim putnicima primjenjivat će se posebne epidemiološke mjere, što znači da će pri ulasku u Hrvatsku morati pokazati negativan test i ići u karantenu od 14 dana. Karantena im se može skratiti na 7 dana ako PCR test bude negativan.

To zasad vrijedi za Veliku Britaniju i Južnu Afriku, jer su novi sojevi otkriveni tamo i tamo je zabilježen najveći broj slučajeva zaraze. Vode se razgovori na razini EU”, kazao je Božinović.

Zbog povećanog broja osoba koje putuju s ciljem dopremanja pomoći uvedena su posebna pravila te će iste moći ući u Hrvatsku bez testa, temeljem prethodne suglasnosti Stožera, dodao je Božinović.

Putnici koji ulaze u Hrvatsku iz trećih zemalja imat će slične uvjete kao oni koji putuju iz EU.

Odluka stupa na snagu 14. siječnja 2021. godine.

Foto: arhiva