Logo

X

Za izgradnju novih reciklažnih dvorišta u Osijeku 12 milijuna kuna

Uz dva danas ugovorena, u tijeku je procjena prihvatljivosti i kvalitete projekta izgradnje još jednog reciklažnog dvorišta

Za izgradnju i opremanje tri nova reciklažna dvorišta u Osijeku ukupno će se uložiti 12,1 milijuna kuna, od čega 10,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova, izvijestili su danas iz  osječke Gradske uprave, piše Nacionalni Portal

Na potpisivanju ugovora za izgradnju prva dva reciklažna dvorišta, vrijedna 5,5 milijuna kuna, bez PDV-a, dogradonačelnik Boris Piližota (SDP) podsjetio je da jedinice lokalne samouprave, s više od 100 tisuća stanovnika, imaju zakonsku obvezu izgraditi četiri reciklažna dvorišta, a Osijek trenutno ima jedno.

Izgradnja još jednog reciklažnog dvorišta čije se odobrenje očekuje u svibnju

Uz dva danas ugovorena, u tijeku je procjena prihvatljivosti i kvalitete projekta izgradnje još jednog reciklažnog dvorišta, čije se odobrenje očekuje u svibnju, nakon čega će se raspisati natječaj za odabir izvođača radova.
Sa četiri reciklažna dvorišta grad će biti ravnomjerno pokriven, bit će dostupnija građanima i u njima će se moći odlagati 48 različitih vrsta otpada, rekao je Piližota.

Direktor izvođača radova tvrtke “Osijek-Koteks” Zoran Škorić kazao je da je rok za dovršetak radova šest mjeseci, dodavši kako tvrtka već ima iskustva s ovakvim projektima, jer su prošle godine izgradili četiri reciklažna dvorišta, u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Pližota o poskupljenju odvoza komunalnog otpada

Pližota je komentirao i negativne kritike Osječana i gradske oporbe zbog poskupljenja odvoza komunalnog otpada. Rekao je da iako sve jedinice lokalne samouprave, unatoč zakonskoj obvezi, još nisu objavile svoje cjenike, Osijek je grad s najjefitnijom uslugom u Osječko-baranjskoj županiji i jeftiniji od velike većine gradova u Hrvatskoj.

Ukoliko se, kada svi objave cjenike, nađe netko jeftiniji, mi ćemo i dalje biti najpovoljniji, a pod tim mislim na cijenu i uslugu, koju grad Osijek pruža sugrađanima, jer smo najviše u Hrvatskoj odmakli glede selektiranja otpada, i već sada smo na 28 posto, ustvrdio je Piližota.

Gradskoj oporbi koja, kako kaže, “obnaša vlast na državnoj razini”, poručio je da kod nadležnih državnih institucija provjere kada će jednicama lokalne samouprave, pa i gradu Osijeku, biti isplaćena naknada za prikupljanje i obradu za određenih vrsta selektiranog otpada, na što se čeka više od godinu dana.

Ako to mogu riješiti i ako ostvarimo svoja prava, odgovorno tvrdim da ćemo za taj iznos umanjiti cijene našim sugrađanima, dodao je Piližota.

foto: Unsplash (ilustracija)