Logo

X

Za dvostruko ubojstvo u Đakovu potvrđena presuda na 40 godina

Drežnjakova je žalba odbijena, a potvrđena je drugostupanjska presuda Vrhovnog suda kojom je postala pravomoćna presuda Županijskog suda u Osijeku na 40 godina zatvora

Vrhovni sud u trećem stupnju potvrdio je Andriji Drežnjaku presudu na 40 godina zatvora zbog ubojstva socijalne radnice Blaženke Poplašen i pravnika Ivana Pavića u Centru za socijalnu skrb u Đakovu u srpnju 2019. godine, prenosi HRT radio Osijek.

Drežnjakova je žalba odbijena, a potvrđena je drugostupanjska presuda Vrhovnog suda kojom je postala pravomoćna presuda Županijskog suda u Osijeku na 40 godina zatvora.

Presudom je postala pravomoćna presuda Županijskog suda u Osijeku kojom je optuženik Andrija Drežnjak osuđen za dva kaznena djela teškog ubojstva na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora 40 godina.

Optuženik je osuđen zbog dva teška ubojstva djelatnika Centra za socijalnu skrb. Kako se u presudi navodi, Drežnjak je bio uvjeren da su mu socijalna radnica i pravnik na nezakonit način oduzeli obiteljsku kuću u kojoj živi. Isplanirao je kako im se osvetiti. Pištolj je sakrio u torbicu, a na ulazu u Centar lažno je zaštitaru priopćio razlog dolaska. Drežnjak  je otišao u ured pravnika Centra i ispalio pravniku jedan hitac u glavu, a zatim u susjednom uredu usmrtio i socijalnu radnicu. Pravnik je preminuo nakon deset dana u bolnici, a socijalna radnica je preminula na mjestu događaja.

Vrhovni je sud u trećem stupnju ocijenio da su pravilno utvrđene i ocijenjene sve okolnosti koje utječu na odabir vrste i visine kazne. Otegotnim je optuženiku cijenjeno postupanje po unaprijed osmišljenom planu uz prethodno pripremanje izvršenja kaznenih djela. Olakotnim je cijenjena dosadašnja neosuđivanost, stanje smanjene ubrojivosti u vrijeme počinjenja djela, te okolnost da je otac dvoje djece. Inače u vrijeme počinjenja kaznenog djela Drežnjaku je u potpunosti bila oduzeta poslovna sposobnost.

“Odmjerena jedinstvena kazna dugotrajnog zatvora odgovara ličnosti počinitelja i ukupnosti počinjenih djela. Izrečenom kaznom izražava se jasna društvena osuda zbog počinjenih kaznenih djela, utječe na počinitelja da ubuduće ne čini kaznena djela, ali utječe i na sve ostale da ne čine”, navedeno je u obrazloženju presude.