Logo

X

Više od 16 milijuna kuna za kulturne projekte u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Vraćanje duga Vinkovcima: izgradnja nove vinkovačke knjižnice - nekadašnja izgorjela u Domovinskom ratu i nikad nije izgrađena nova

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek najavila je u utorak tijekom radnog posjeta Vukovarsko-srijemskoj županiji ulaganje u ovoj godini više od 16 milijuna kuna u kulturne projekte i djelovanje kulturnih ustanova u toj županiji – piše OsijekNEWS.hr.

“Razgovarali smo o velikom investicijskom projektu koji započinjemo u Vinkovcima u suradnji s Vukovarsko-srijemskom županijom, a uključit će se i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU. Riječ je o izgradnji nove vinkovačke Gradske knjižnice i čitaonice. Nekadašnja vinkovačka knjižnica je izgorjela u Domovinskom ratu i nikad nije izgrađena nova. Ovo je stoga i vraćanje duga Vinkovcima, ali i sustavu knjižnica”, kazala je Obuljen Koržinek.

Napomenula je kako je vinkovačka knjižnica, za čiju je gradnju Ministarstvo kulture u ovoj godini osiguralo dva milijuna kuna, jedina još neobnovljena hrvatska knjižnica stradala u Domovinskom ratu.

Obuljen Koržinek kazala je i kako je tijekom sastanka s vukovarsko-srijemskim županom Božom Galićem razgovarala i o projektu izgradnje Arheološkog parka Vučedol u Vukovaru te načina završetka projekta izgradnje Rodne kuće Antuna Gustava Matoša u Vukovaru koji je u sporu Društva Antuna Gustava Matoša iz Tovarnika i središnjice Matice hrvatske završio na sudu, a Kuća na dražbi.

“Radi se o vrlo kompleksnom pravnom pitanju. I ministarstvo i županija će se aktivno uključiti kako bi se spor razriješio, a projekt priveo završetku”, kazala je Nina Obuljen Koržinek.

Po riječima župana Vukovarsko-srijemske županije Bože Galića županijske vlasti najistočnije hrvatske županije kulturu su postavile na visoko mjesto u razvojnim planovima.

“Prednost dajemo projektima financiranim europskim sredstvima, a cilj nam je ravnomjeran razvoj županije i u kulturnom segmentu imamo itekako što ponuditi”, kazao je Galić.

Radni boravak u Vukovarsko-srijemskoj županiji Obuljen Koržinek završit će posjetom Županji u kojoj će s gradskim vlastima razgovarati o tamošnjim projektima u kulturi.