Logo

X

VIDEO: Premijera Othella u HNK

Ovo je bio zaista težak zadatak - trebalo je prevesti materijal napisan prije 500 godina, ali glumci su imali izuzetno veliku radnu strast... :)

Na sceni osječkog HNK u petak, 22. veljače bit će, nakon 52 godine, odigrana tragedija Williama Shakespearea “Othello”, ovaj put u režiji Damira Zlatara Freya.

Novu dramsku premijeru na konferenciji za novinare najavio je Božidar Šnajder, intendant osječkog HNK. Po njegovim riječima, od početka rada ovog kazališta “Othello” je uprizoren šest puta, posljednji put 1967. godine.

“Ovo je vrhunski pripremljena predstava i uvjeren sam da će biti nominirana za nagradu hrvatskog glumišta”, rekao je Šnajder.

Damir Zlatar Frey, koji potpisuje režiju, scenografiju, koreografiju i izbor glazbe rekao je da se “Othello” smatra najtežom Shakespearovom tragedijom za uprizorenje. Dodao je i kako je to velika produkcija koja zahtjeva i veliku financijsku potporu te da je priuštiti si izvedbu “Othella” veliki luksuz i u artističkom smislu. Istaknuo je kako se uvjerio da osječki HNK ima ansambl s kojim je moguće, kako je rekao, “zagristi u tako krupan zalogaj”.

“Mi smo se našli u funkciji ‘prevoditelja’ jer je trebalo materijal napisan prije 500 godina prevesti u današnje vrijeme. Trebalo je komad koji traje više od pet sati staviti u snošljivo vrijeme od dva sata i sedam minuta. Ovo je bio izuzetno težak posao, ali takvu radnu strast kod glumaca dugo nisam vidio”, zaključio je Frey.

Ravnatelj Drame u osječkom HNK i jedan od glumaca Miroslav Čabraja poručio je gledateljima kako “neće gledati dosadnog Shakespearea, nego vrlo angažiranog Shakespearea koji korespondira sa današnjim vremenom”.

Dramaturg predstave je Rok Andres, kostimografkinja je Ivana Bakal, oblikovatelj svjetla Tomislav Kobia, a predstava se igra u prijevodu Mate Marasa. Othella glumi Aleksandar Bogdanović, Brabanzia Davor Panić, Cassia Ivan Ćaćić, Jaga Miroslav Čabraja, a Desdemonu Ivana Soldo Čabraja.

FOTO: Youtube screenshot