Logo

X

Udruga Karašička republika zbog smrada seli se iz Belišća u Valpovo

Sedam godina nakon osnivanja udruge, Karašicka Republika odlučila je kako je vrijeme za seobu naroda! Mnogi takvim ishodom nisu iznenađeni, a kako neslužbeno doznajemo kap, da ne kažemo čestica, koja je prelila čašu je neizdrživi smrad u gradu Belišću

Simboličkom šetnjom s inventarom u rukama u subotu 12. listopada u 11 sati Karašicka Republika seli se iz Belišća (Radnička 14) u Valpovo (Matije Gupca 22).

Sedam godina nakon osnivanja udruge, Karašicka Republika odlučila je kako je vrijeme za seobu naroda! Mnogi takvim ishodom nisu iznenađeni, a kako neslužbeno doznajemo kap, da ne kažemo čestica, koja je prelila čašu je neizdrživi smrad u gradu Belišću. Zašto bi itko organizirao nešto na otvorenom pokraj tolikog smrada? – pitaju se članovi udruge koji su proteklih godina održali čak 100 većih i manjih događanja na području Valpovštine i Baranje. Iz udruge poručuju kako se žele zahvaliti Gradu Belišću što su putem natječaja sufinancirali organizaciju biciklijada, fašničke republike, Bistrigina i Vaterpola u žita. Nažalost, niti jedna od ovih manifestacija više se ne organizira, iako se Vaterpolo u žitu organizirao čak 10 godina (najveća zahvala zaposlenicima Bazena Belišće!), a Bistrigin – Prvenstvo Panonije u piciginu u samo nekoliko godina postao je jedan od prepoznatljivih outdoor događanja na rijeci Dravi.

Kroz Karašicku Republiku je tijekom 7 godina prošlo gotovo 400 članova, a najpoznatija manifestacija koju organiziraju je Festival sira i vina u Valpovu, dok su neki od živućih projekata Rockaraj, Međunarodni dan Karašice, Fašnička Karašicka Republika, Treškara Maškara, Tiborjanstvena noć, Deer & Bike, Landranje baranjskom Planinom i Festival tista.

Iako nismo prva institucija/udruženje koje se seli iz Belišća u Valpovo (ili obrnuto), riječ je o povijesnom događaju pa pozivamo građane da se pridruže u seobi naroda i inventara, makar simbolički do prvog kružnog toka jer se preko njega vrlo lako mogu zaokrenuti kući, a mi nastavljamo do nove lokacije u Društvenom centru Valpovo gdje ćemo uskoro započeti s novim radionicama i aktivnostima. Putem do Valpova proći će se kroz 4 kružna toka pa 4km duga dionica zapravo je prilagođena svakome. Tačke, Torbe s kotačima, dječja kolica, printer, društvene igre i ostala oprema prošetat će gradom zajedno s članovima udruge, naravno ako ne bude padala kiša.

Odlazimo tamo gdje sluha za mlade ima, a smrada nema. Vidimo se u novom Društvenom centru Valpovo! Živila Republika Karašica!

P.s. Udruga Karašicka Republika ne odustaje od svih “belišćanskih manifestacija”, u Tiborjancima, daleko od smrada, nastavit će se organizirati Tiborjanstvena noć 🙂