Logo

X

U Osječko-baranjskoj županija Arriva završava jednomjesečno testiranje električnog autobusa

Arriva Hrvatska je predstavila eCitaro i interno i eksterno te evaluira ​​autobus u smislu kvalitete izrade i testira vozilo kako bi se utvrdile performanse u stvarnom uvjetima kao i potrošnja energije

U ponedjeljak 28. studenoga 2022. na Autobusnom kolodvoru Osijek predstavnici Arrive Hrvatska prezentirali su čelnicima Osječko-baranjske županije aktivnosti koje Arriva grupa poduzima u cilju dekarbonizacije javnog prijevoza i održivosti općenito. Po završetku prezentacije nazočni su se uputili na vožnju električnim autobusom eCitaro. Ovo vozilo s nultom emisijom CO2 Arriva će do kraja tjedna testirati na linijama unutar Osječko-baranjske županije.

Predstavljanu i testnoj vožnji nazočili su župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Osječko-baranjske županije Ivana Katavić Milardović te generalni direktor Arrive za Hrvatsku Dražen Divjak, predsjednik Uprave Panturista Saša Ilić, direktorica transformacije za kontinentalnu Europu u Arriva grupi Marina Pandurević, voditeljica EU financiranja u Arriva grupi Anita Toni i Igor Krpan, voditelj prometne službe.

Arriva grupa, jedan od pionira održivosti i zelene mobilnosti, pokrenula je brojne inicijative diljem Europe za poticanje implementacije učinkovitijih i ekološki održivih sustava mobilnosti. U okviru svog putovanja ka održivosti, ovo je prvi put da Arriva grupa u Hrvatskoj provodi probnu vožnju autobusa s nultom emisijom i to s potpuno novim vozilom Evobusa (Mercedes-Benz), eCitaro C2 E-Cell.

“Ponosni smo što je Arrivi Hrvatska pripala čast da bude prvi prijevoznik kojem je omogućeno jednomjesečno testiranje ovog vozila u stvarnim uvjetima. Naime, ekološka vozila su naša budućnost i želimo biti predvodnici u njihovom uvođenju kako u Osječko-baranjskoj županiji, tako i u svim županijama u kojima Arriva posluje.“ – istaknuo je Dražen Divjak, generalni direktor Arrive za Hrvatsku.

„Osječko-baranjska županija prati rad Arriva grupe na području županije, ali i cijele Hrvatske i iznimno pohvalnim smatramo njihovo uključenje u zajednicu putem društveno odgovornog ponašanja koje su pokazali osobito u korona krizi kada su vraćali polog za ugovorena učenička putovanja, donacijama kojima potiču sport te putem drugih aktivnosti. Nizom projekta pokazali su da su lideri u održivosti, uvodeći nove tehnologije s ciljem prilagodbe europskim direktivama, ali i promicanjem ekološki prihvatljivijeg prijevoza kako bi postali tvrtka s neutralnim klimatološkim utjecajem“ – rekao je župan Anušić.

Nakon što ga je ranije tijekom mjeseca testirala u Svetoj Nedelji te prošlog tjedna u Požeško-slavonskoj županiji, Arriva ovog tjedna evaluaciju električnog autobusa završava u Osječko-baranjskoj županiji. Ovu zelenu inicijativu Arriva Hrvatska je provodila tijekom studenog pod motom: “Za tvoj grad s nultom emisijom“. 

Performanse eCitara na testu u Hrvatskoj

Testiranje električnog autobusa najnovije generacije eCitaro marke Mercedes-Benz omogućit će Arrivi da demonstrira razinu kvalitete i operativne sposobnosti integralno dizajniranog autobusa s nultom emisijom. Riječ je o gradskom vozilu niskopodne izvedbe, s dvoja vrata, kapaciteta do 85 putnika, dužine 12,1m koji je pogonjen električnom energijom pohranjenom u baterijama kapaciteta 396kWh, s dosegom od 303 km i maksimalnom brzinom 80 km/h. Zahvaljujući najnovijim sigurnosnim sustavima i značajkama kao što su Preventive Brake Assist, Sideguard Assist, 360° surround view, ESP i ASR ovo vozilo ubraja se u najsigurnije gradske autobuse.

Arriva Hrvatska je predstavila eCitaro i interno i eksterno te evaluira ​​autobus u smislu kvalitete izrade i testira vozilo kako bi se utvrdile performanse u stvarnom uvjetima kao i potrošnja energije.