Logo

X

U Kopačkom ritu zabilježeno više od 35 tisuća ptica!

Na području Parka prirode Kopačkoga rita završeno je zimsko prebrojavanje ptice... :)

Na području Parka prirode Kopačkoga rita završeno je zimsko prebrojavanje ptice, a rezultati su predstavljeni u ponedjeljak prigodom obilježavanja Svjetskog dana vlažnih staništa – piše Nacionalniportal.hr prenoseći Hina-u.

Kako je rekao voditelj Službe stručnih poslova zaštite, održavanja i očuvanja Parka prirode Kopačkoga rita Vlatko Rožac, ove je zime zabilježeno nešto više od 35 tisuća ptica, među kojima gotovo 34 tisuće močvarica.

“Najbrojnije su divlje patke, ima ih nešto više od 15 tisuća, slijede lisaste guske, kojih je zabilježeno nešto više od devet tisuća, te sive guske i kormorani. Od rijetkih vrsta ptica uočen je riđogrli gnjurac. To je vrsta koja se ne viđa svake godine, a zabilježili smo i patku kulašicu koju također rijetko viđamo u ovom dijelu Hrvatske”, rekao je Rožac.

Voditeljica Odsjeka za promociju i provedbu projekata u Javnoj ustanovi Parku prirode Kopačkome ritu Ružica Marušić je rekla kako je zimsko prebrojavanje ptica iznimno važno za Kopački rit.

“Prebrojavanje je provela naša stručna služba u suradnji s Hrvatskim društvom za zaštitu prirode i ptica iz Osijeka. Taj podatak je važan za Park prirode jer nam govori o stabilnosti ekosustava. Prebrojavanje je rađeno na 17 lokacija i zadovoljni smo rezultatima”, rekla je Marušić.

Podsjetila je da je Kopački rit 1993. uvršten je na Listu svjetski značajnih vlažnih staništa, a na njoj su još Park prirode Lonjsko polje, Park prirode Vransko jezero, Delta Neretve i ribnjaci Crna mlaka.

FOTO: Youtube screenshot