Logo

X

Sonja Čikotić: “Vlada obmanjuje majke svojim predizbornim demografskim mjerama”

Cilj ovih fantomskih mjera je dobiti glas na ovim, europarlamentarnim, pa na predsjedničkim i parlamentarnim izborima - izjavila je Čikotić

Saborska zastupnica i kandidatkinja za Europski parlament Sonja Čikotić na jučerašnjoj konferenciji za novinare nazvala je najave Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, predizbornim obećanjem i propagandom kojom se obmanjuje majke.

“Jučer je bio Majčin dan, čestitam ga svim majkama, jer majke nose hrvatsku budućnost. Mene kao majku i oporbenu političarku vrijeđa odnos ove Vlade prema majkama jer ih se obmanjuje i podcjenjuje. Nakon dvije i pol godine nerada i cijele godine čekanja, daje se prijedlog demografskih mjera samo za potrebe predizbornih novinskih naslova u medijima. Kao majka i trudnica želim svim ženama objasniti o čemu se ovdje točno radi. Tih navodnih stotinjak mjera nitko još nije vidio i one tek trebaju ići u javno savjetovanje, a na snagu bi primjerice, trebale stupiti, ni manje ni više nego za godinu dana, tek 1. travnja 2020. Moram priznati da to sve zvuči kao prvoaprilska šala,” rekla je Sonja Čikotić.

Istaknula je kako se u 2017. godini rodilo najmanje djece u zadnjih 100 godina, a Hrvatska je zemlja iz koje svakodnevno  iseljava radno sposobno stanovništvo, a sve što Vlada nudi jest par naslova i novinskih stupaca.

“Zar nakon dvije i pol godine nerada, treba čekati još godinu dana? Podsjetit ću kako je Zakon o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma preko noći stupio na snagu. To su mogli u rekordnom roku, ali za majke, djecu im trebaju godine. Podsjećam na moj prijedlog iz studenog 2018. o osiguranoj minimalnoj naknadi od 3991 kune do prve godine djeteta, a za majke s većom plaćom, puna plaća. Predložio je Most i mjesečnu pomoć od 2328kn majkama koje se vrate na posao tijekom 2. i 3. godine djeteta, te plaćeni roditeljski dopust bakama i djedama. Ovaj prijedlog su odbili. Cilj ovih fantomskih mjera je dobiti glas na ovim, europarlamentarnim, pa na predsjedničkim i parlamentarnim izborima. Hrvatske majke jako dobro znaju da ovoj vladi ne treba vjerovati. Da vlada zna što radi i da ju je briga provodila bi demografske mjere i radila na smanjenju iseljavanja, a oni zatvaraju područne škole. Vlada se ponaša kao najgori birokrat, dok narod se raseljava i izumire! Pozivam građane da od Vlade traže jasna i konkretna rješenja sad i odmah i da ne pristaju na obećanja na dugom štapu!”, rekla je Čikotić.

 

foto: Dubravka Krmpota (OsijekNEWS)