Logo

X

Recepti za danas: Vojnički grah i roštiljana medena piletina

Nema razloga da isti bude sredstvo prijepora naših domaćih 'ustaša i partizana', kada je to jednostavno - izvrstan grah!

 

Nema razloga da se vojničkog graha iz bivše države sjećamo isključivo kao JNA graha i da isti bude sredstvo prijepora naših domaćih ‘ustaša i partizana’, kada je to jednostavno – izvrstan grah!
I stoga, za sve Vas koji ćete eventualno danas poželjeti ‘prvomajski’ ili ‘prvosvibanjski’ grah, evo recepta s okusom kojeg se sjećaju svi koji su odradili vojni ‘dug’ u bivšoj SFRJ.

VOJNIČKI GRAH

Grah potopiti u hladnu vodu, vodeći računa o dovoljnoj količini, kako se ne bi dogodilo da grah pri bubrenju upije svu vodu i ostane suh.

Potopljen grah držati na hladnom mjestu u vodi – 1-3 sata. Potom je potrebno ocijediti vodu, a grah staviti u odgovarajući lonac ili kotlić, naliti hladnom vodom i kuhati 10-15 minuta. Zatim valja ocijediti vodu, pa opet naliti, ali vrućom vodom, dodati polovicu sitno sjeckanog crvenog luka i ostaviti kuhati uz povremeno dolijevanje tople vode.

U polovicu vruće masnoće dodati ostatak sitno sjeckanog crvenog luka i sitno sjeckanu mrkvu. Sve zajedno valja pržiti do blago rumene boje.

Kada je grah dopola kuhan, dodati isprženi luk i mrkvu, sušenu papriku, prethodno potopljenu dva sata u hladnoj vodi – i lovorov list.

Preostalu masnoću zagrijati, dodati brašno i pržiti do blago rumene boje. Odmah potom se mora dodati sitno sjeckani bijeli luk i papriku u prahu i sve dobro izmiješati (zaprška).

Kada grah sasvim omekša, dodati dodatak jelima, posloti i zapržiti pripremljenom zaprškom, uz stalno miješanje graha kako se ne bi zaprška zgrudvala.

Grah sa zaprškom kuhati još 20-ak minuta, dodati mljeveni biber, sitno sjeckani peršinov list, probati i po potrebi dosoliti.

Važno je znati da se grah pri kuhanju sve do zaprške ne bi trebao miješati, kako ne bi došlo do kidanja zrna.

MEDENA PILETINA

Ovaj način pripreme piletine na roštilju, a uz slatkasti okus meda i malo ljutine paprike svidjet će se svima, pa čak i djeci. Njima možda i najviše, a ukoliko ne budete ‘galantni’ u žlicama paprike …

U izvjesnoj plastičnoj i metalnoj posudi, a za količinu od kilograma piletine, pomiješajte 3 dl suncokretovog ulja, dvije žlice slatke mljevene paprike, dvije žlice vegete, 1 žličicu bibera, ljute paprike po želji i oko 3 žlice meda. Miješanjem to pretvorite u jednoličnu masu, koliko god je to moguće (marinada)

Piletinu potom razrežite na dijelove pogodne za roštiljanje. Pileća prsa na šnicle, a batkove i zabatke zarežite na nekoliko mjesta plitko, a kako bi bolje upili marinadu.

Piletinu položite u marinadu, miješajte rukama dok piletina ne pokupi što više iste. Dodajte ulja ukoliko je potrebno, odnosno ukoliko piletina nije većim dijelom pokrivena uljem.

Ostavite ju tako nekoliko sati u hladnjaku.

Poslije par sati piletina je spremna za roštiljanje. Sve ostalo je isto kao i sa svakim drugim komadom mesa na roštilju, osim što će ova piletina biti sočna, slatka, ljuta – vrhunska!

Voila! Dobar tek!