Logo

X

Plastika i dalje gori, a vjetar sada puše prema gradu Osijeku

U Antunovcu nema škole ni danas, a zrak onečišćen. Smjer vjetra trenutno je nepovoljan za grad Osijek jer sada dim ide prema Osijeku

“Dosta toga gori još, a smjer vjetra trenutno je nepovoljan za grad Osijek jer sada dim ide prema Osijeku. S obzirom da imamo građevinskih strojeva danas ćemo pokušati zatrpati požarište zemljom, ako nam to temperatura ovdje dopusti. Noć je prošla mirno i sve je u redu, a vatrogasci su cijelo vrijeme gasili rubna područja”, rekao je jutros zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Osijek Goran Ivković.

Vatrogasci su protekle noći gasili rubna područja požara balirane plastike u osječkoj tvrtki ‘Drava International’ i natapali vodom površine s plastikom, a dosta toga još gori, rekao je danas (četvrtak) zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Osijeka.

Ni danas nema škole u Antunovcu

“Sukladno obavijesti Upravnog odjela za obrazovanje i mlade i u dogovoru sa Stožerom CZ obavještavamo sve učenike i roditelje da sutra, 5. 10., neće biti nastave u Antunovcu i Ivanovcu zbog situacije s požarom na Brijestu. Nastava za danas i sutra nadoknadit će se u planirane nenastavne dane tijekom školske godine”, izvijestili su jučer.

U Antunovcu je zrak onečišćen

“Prvi rezultati pokazuju onečišćenje što je vidljivo i bez uređaja, s obzirom na to da je došlo i do nepovoljnog vremena, smog i maglica su se trenutno spustili na područje općine Antunovac te očekujemo od Stožera civilne zaštite OBŽ preporuku koja će biti objavljena…

Službe će večeras uzeti dodatne uzorke te se ujutro očekuje dodatni tim iz Rijeke koji će objavljivati stanje kvalitete zraka…

Molimo sve da se pridržavaju izdanih uputa te da se nepotrebno ne izlažu na otvorenom prostoru…

Svaku promjenu i informaciju ćemo na vrijeme komunicirati…”, objavili su iz općine Antunovac.

Epidemiolog poručio lokalnom stanovništvu: Nemojte jesti voće i povrće

Voditelj službe za epidemiologiju u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije i član kriznog stožera Nikola Kraljik je u razgovoru za Danas.hr preporučio tamošnjim stanovnicima da ne jedu voće i povrće koje uzgajaju zbog opasnosti od mogućeg onečišćenja.

“U takvim trenucima kad postoji velika količina dima i izgaranje plastike diže se velik broj čestica u vanjsku atmosferu koja će ne samo kratkotrajno, nego i duže vrijeme onečistiti ne samo zrak nego i tlo. Te će čestice pasti i zadržavati se na njemu stoga je preporuka da one namirnice koje uzgajaju u svojim vrtovima i voćnjacima ne konzumiraju”, istaknuo je.

Ako ih baš moraju konzumirati, preporučuje da se namirnice temeljito operu i mehanički očiste. Ipak, glavna poruka je da se takvo voće i povrće ne koristi. “Dok ne vidimo koje su koncentracije i gdje točno u kojim zonama je došlo do onečišćenja. Jer u ovom trenutku su u atmosferi lebdeće čestice koje će s vremenom, ovisno o strujanju zraka, prije ili kasnije biti odnesene dalje ili će padati u nekoliko kilometara radijusa od samog mjesta događaja”, istaknuo je.

Požar na prostoru tvrtke za preradu i skladištenje plastike u Osijeku pod nadzorom je gasitelja

Požar na prostoru tvrtke za preradu i skladištenje plastike „Drava Internacional“ na u Osijeku za koji je JVP Grada Osijeka zaprimila dojavu 4. listopada u 00:41 sati pod nadzorom je gasitelja.

Tijekom dana vatrogasci su aktivno radili na gašenju velike količine plastike na otvorenom prostoru prilikom čega su tri vatrogasca ozlijeđena, od kojih je jedan zadobio teže ozljede. Izgaranjem plastike nastala je velika količina dima i otrovnih plinova.

  • Na intervenciji gašenja požara ukupno je bilo angažirano oko 200 vatrogasaca sa 100 vozila iz 44 vatrogasne postrojbe. – rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Zoran Pakšec te dodao da je požar pod nadzorom gasitelja.

Zbog situacije na terenu, glavni vatrogasni zapovjednik donio je zapovijed o provedbi izvanredne dislokacije vatrogasnih snaga iz Vukovarsko-srijemske županije (JVP Vinkovci i JVP Vukovar) s pet vatrogasaca i dva vatrogasna vozila.

Gašenje požara je u tijeku, a radi se na hlađenju i zatrpavanju požarišta.