Logo

X

Osječko-baranjski SDP osudio natpis na ploči dvanaestorici hrvatskih vojnika u Valpovu

Ploča "glorificira fašistički, kvislinški i izdajnički režim Nezavisne Države Hrvatske"

Saborski zastupnik i predsjednik osječko-baranjske Županijske organizacije SDP-a Domagoj Hajduković i potpredsjednik te organizacije Marko Bogatić osudili su u ponedjeljak na konferenciji za novinare postavljanje ploče dvanaestorici hrvatskih vojnika na groblju u valpovačkome naselju Marjančaci – piše OsijekNEWS.hr.

Budući da na ploči piše kako su dali život za nezavisnu državu Hrvatsku, SDP-ovci smatraju da ona “glorificira fašistički, kvislinški i izdajnički režim Nezavisne Države Hrvatske”.

Hajduković je ocijenio kako to nije političko, nego civilizacijsko i ljudsko pitanje.

“Svaka nevina žrtva zaslužuje poštovanje i pijetet, no nije prihvatljivo da se žrtve koriste radi glorificiranja izdajničkoga, fašističkoga i zločinačkog režima NDH koristeći ustaška obilježja. Republika Hrvatska nije sljednica te fašističke tvorevine, nego sljednica antifašističke, narodnooslobodilačke borbe i pripadnica progresivnoga zapadnoeuropskoga civilizacijskog kruga”, rekao je Hajduković.

Po njegovim riječima, ono što najviše šokira jest da se takvi spomenici dižu javnim novcem poreznih obveznika grada Valpova.

“Gradonačelnik Valpova Matko Šutalo je izjavio kako je spomenik sada tu i kako se nekima sviđa, nekima ne. Mi kažemo, gradonačelniče Šutalo, da to nije stvar estetike, nego stvar ljudskosti, civilizacije i morala. Tražimo da što prije uklonite sporni spomenik. Još jednom naglašavamo, poštovanje i pijetet svim nevinim žrtvama, ali veličanje izdajničkog i zločinačkog režima nikako ne”, zaključio je Hajduković

Bogatić je rekao kako je postavljanje ploče inicirao lokalni HDZ, te je prozvao osječko-baranjskog župana Ivana Anušića, koji je i predsjednik Županijske organizacije HDZ-a, da se očituje o tom slučaju.

“Ako se Anušić ne očituje, ovu ćemo problematiku otvoriti na sjednici Županijske skupštine. Želimo privući inozemna ulaganja, želimo biti turistička destinacija, a kakvu sliku o sebi ovime šaljemo u svijet”, istaknuo je Bogatić.

Hajduković je dodao kako su se lokalni HDZ-ovci “vodili postupcima predsjednice Republike, kojoj je donedavno pozdrav ‘Za dom spremni’ bio stari hrvatski pozdrav”.

“Možda lokalni HDZ nema savjetnike da im kažu da to nije tako i da je NDH izdajnički, kvislinški i zločinački režim, pa im to govorimo mi”, zaključio je Hajduković.

(Hina)