Logo

X

Osječanke i Osječani na EU izborima na različitim listama osvojili 6,49 % glasova

Osijek 'prešao prag' na europarlamentarnim izborima i osvojio jedno mjesto u Bruxellesu :) Borzan, Ribić, Čuraj, Jurić, Brmež, Šehić-Relić ...

Prema privremenim rezultatima DIP-a, izborima za Europski parlament u nedjelju je u Hrvatskoj pristupilo malo iznad 1,1 milijun glasačica i glasača, a za 33 liste, s po 12 kandidata, odnosno za ukupno 396 kandidatkinja i kandidata.

Od 396 kandidatkinja i kandidata mi smo ‘namirisali’ 7 onih s osječkom adresom – odnosno svega 1,76 %. Pa ipak, njih 7 je osvojilo ukupno 71.671 glasova, ili čak 6,49 % Radi poigravanja možemo reći – ‘prešli su prag i osvojili jedno mjesto u parlamentu’.

Što je zapravo, u potonjem, i istina. Jer, Biljana Borzan iz SDP-a je osvojila najveći dio tih glasova, čak 64.736, sukladno čemu je s liste svoje stranke i zaslužila novi mandat u Bruxellesu.

S njom su dobro prošli i HDZ-ovac Stjepan Ribić, direktor nekadašnje RRA SiB, zatim HNS-ovac Stjepan Čuraj, nekad direktor osječkih Športskih objekata d.o.o.

Malo manje dobro, ali opet s dosta glasova, nizali su se Damir Jurić, nekadašnji SBHS-ovac, Davor Brmež, poznati osječki gospodarstvenik, humanist, filantrop i zaljubljenik u gradske vizure i ljude, potom Lejla Šehić Relić, direktorica Volonterskog centra u Osijeku, napokon i Igor Ćutuk, novinar, danas sa zagrebačkom adresom.

Uostalom, evo rezultata …

UKUPAN BROJ BIRAČA KOJI SU PRISTUPILI GLASANJU – 1.103.941
Biljana Borzan (lista SDP) – 64.736 glasova

Stjepan Ribić (lista HDZ) – 4.359 glasova

Stjepan Čuraj (lista HNS) – 2.145 glasova

Damir Jurić (lista Amsterdamska koalicija) – 118 glasova

Davor Brmež (lista Pametno) – 117 glasova

Lejla Šehić Relić (lista START) – 113 glasova

Igor Ćutuk (lista Mislav Kolakušić) – 83 glasa

UKUPAN BROJ GLASOVA OSJEČANKAMA I OSJEČANIMA – 71.671
POSTOTAK GLASOVA OSJEČANKAMA I OSJEČANIMA – 6,49 %
Foto: Facebook (privatni profli)