Logo

X

OsijekNEWS.hr – Gradsko vijeće: ‘Turistički krevet’ u Osijeku ostao 200 kuna, Galić amandmanom ispravio nepravdu u Josipovcu

Prije više godina, kada je Ministarstvo turizma odlučivalo, zaključili su kako Josipovac pripada u drugu kategoriju. I od tada Josipovčani plaćaju 210 kuna. Sada smo tu nepravdu eto ispravili - ustvrdio je Galić

Gradsko vijeće Grada Osijeka odlučilo je o iznosu paušala za iznajmljivače po svakom raspoloživom krevetu. Za grad se plaća 200 kuna, za okolicu 150. To je cijena koja je i prije bila na snazi, no morao je Grad, sukladno odluci države, donijeti odluku o tome – piše OsijekNEWS.hr.

Da nisu oni, odlučila bi država. Naime, najviše hrvatsko zakonodavno tijelo ‘odrezalo’ je naknadu od 750 kuna za svaki ‘turistički krevet’ u Hrvatskoj, pašualni iznos kojeg plaćaju na godišnjoj razini iznajmljivači, ali uz davanje mjerodavne i posljednje riječi lokalnoj samoupravi. Jedinice lokalne samouprave morale su do kraja siječnja donijeti odluku, svaka za sebe, koliko će stajati ‘turistički krevet’ u njihovom ‘dvorištu’.

Osijek je odlučio kako cijene ostaju iste. Pa ipak, najzanimljivija vijest stiže iz Josipovca. Ondje se, naime, plaćala do jučer i veća cijena no u Gradu, 210 kuna. Nezavisni vijećnik s liste Mosta NL Mario Galić amandmanom je reagirao, Vijeće prihvatilo pravednu sugestiju … Sada je i tamo 150 – piše OsijekNEWS.hr.

– Prije više godina, kada je Ministarstvo turizma odlučivalo, zaključili su kako Josipovac pripada u drugu kategoriju u odnosu na ostala naselja, odnosno mjesne odbore. I od tada Josipovčani plaćaju 210 kuna. Sada smo tu nepravdu eto ispravili – ustvrdio je Galić.

– Tu odluku sada mogu konzumirati svi Josipovčani. Razumije se, ondje su trenutno 2 do 3 značajnija iznajmljivača, ali je sada, uz smanjenje troškova, otvorena prilika i drugima da započnu isti posao – nastavio je Galić.

Radi razumjevanja, Osječani plaćaju paušal Osijeku i ako imaju krevete drugdje. Dakle, prema mjestu stanovanja. A godišnje Grad ‘ubere’ oko 350.000 kuna od iznajmljivača.

Osijek je, odnosno OBŽ, u kontekstu kontinentalnog turizma, ponajveća snaga Hrvatske, ako se izuzme unutrašnjost Istre i Zagreb, stoga smještajne kapacitete valja njegovati.

– Ova cijena je poticajna. Nije preteška za iznajmljivače. Samo neka se razvija. Neka se razvija i smjer Osijeka u turizmu, povezivanje kapaciteta s uslugama i izvan grada, s Kopačkim ritom. Želimo jak turizam, a pomoći možemo smanjivanjem davanja – zaključio je Galić.

Foto: Facebook (Mario Galić)