Logo

X

Održan projekt „Trijezni vozač“

Cilj je ovog projekta upozoriti maturante, kao mlade i neiskusne ljude i buduće vozače, na opasnosti koje prijete kada sjednu za upravljač

Članovi Podružnice 5. Istočna Hrvatska Moto kluba Veterani Croatia, u suradnji s PU Osječko-baranjskom, HAK Osijek, IPA Sekcija Osijek; SPH GP PU Ob, Trgovačka i komercijalna škola „Davor Milas“ i Croatia –Tehnički pregledi d.o.o. kao partnerima u nastavku projekta „Trijezni vozač“ dijelili su upozoravajuće letke i prvu pomoć za motoriste 11. travnja. 2019. godine,  vezano uz Sigurnost prometa na cestama u ulici Kralja Petra Svačića 59 u Osijeku.

Riječ je o projektu kojim se željelo preventivno djelovati na vozače motornih vozila i ostalih sudionika u prometu i to na korištenje zaštitnog pojasa, korištenje mobitela tijekom vožnje i štetnost alkohola i drugih opijata u prometu.

Nakon edukativnog i prevencijskog predavanja od strane djelatnika PU Osječko-baranjska i provedenog mini poligona te isprobanih „pijanih naočala“ i 3D naočala učenici su dijelili edukativno-prevencijske letke.

Naime, nakon izvršene kontrole od strane djelatnika prometne policije učenici su svakom vozaču  predali prvu pomoć za motoriste i po jedan primjerak upozoravajućeg letka sa ciljem osvještavanja svih sudionika u prometu, da su oni kao vozači i sudionici u prometu u najvećem broju slučajeva odgovorni za svoju sigurnost a kao rizični faktor navodimo neprimjenu brzinu, korištenje mobilnog uređaja, vožnju pod utjecajem alkohola te ne korištenje zaštitnog pojasa..

„Cilj je ovog i sličnih projekata koje provodimo ispred MKVC-a da mladima ukažemo na štetnost alkohola i drugih opijata u prometu te važnost pridržavanja prometnih propisa. Ujedno ih potičemo da se uključe u samu provedbu Projekata vezanih uz Sigurnost prometa na cestama te kao budući vozači shvate ozbiljnost upravljanja motornim vozilima“  – navodi Krunoslav Blatančić-Billi, član Podružnice 5. Istočna Hrvatska MKVC.

„Maturanti spadaju u  jednu od najosjetljivijih i najugroženijih skupina u prometu. Iz tog je razloga cilj ovog projekta upozoriti maturante, kao mlade i neiskusne ljude i buduće vozače, na opasnosti koje prijete kada sjednu za upravljač motornog vozila. Ujedno, svojim prisustvom i podjelom letaka sudjeluju u samom Projektu te kao djeca upozoravaju vozače na poštivanje prometnih propisa. Naša je dužnost kao roditelja i građana Republike Hrvatske sačuvati živote i zdravlje  kako naše djece tako i svih građana Lijepe Naše“ – navodi Zoran Kon, tajnik regionalnog klupa IPA Ob.

 

Slika i tekst: Maja Jakšić