Logo

X

Održan festival bioraznolikosti

Gosti sajma bili su udruga ZMAG koji su predstavili projekt ˝Društvena banka sjemena”

Pod pokroviteljstvom Osječko-baranjske županije 23. veljače održao se Festival bioraznolikosti u prostorijama Gradske četvrti Gornji grad. Festival je izazvao veliki interes građana koji su zaljubljenici u vrtlarenje i ekološku poljoprivredu. Gosti sajma bili su udruga ZMAG koji su predstavili projekt ˝Društvena banka sjemena” – klimatske promjene, ekološke katastrofe, nestanak malih proizvođača hrane i razne bolesti predstavljaju najveću prijetnju proizvodnji hrane. Promocija i proizvodnja različitih sorti sjemena jedan su od najvažnijih načina za poboljšanje bioraznolikosti koja će ultimativno utjecati na proizvodnju zdrave hrane – stoji u priopćenju OBŽ.

Banke sjemena, lokalno upravljane i kontrolirane, neformalne institucije čiji je cilj očuvanje, revitalizacija, jačanje i poboljšanje lokalnog sjemenskog sustava s naglaskom na lokalne tradicijske sorte, postoje već 38 godina diljem svijeta. Nažalost, Hrvatska nema ovakav tip organiziranog sustava očuvanja i proizvodnje sjemena.

BANKA SJEMENA

Cilj ovog projekta je stvaranje Društvene banke sjemena u vlasništvu svojih članova, koja će biti otvorena za javnost, za proizvođače hrane, male poljoprivrednike, vrtlare i potrošače, a čije će glavne aktivnosti biti usmjerene na očuvanje i uzgoj lokalnih tradicijskih sorti sjemena koje će se razmnožavati, dijeliti i prenositi budućim generacijama te educiranje, podizanje svijesti, dijeljenje znanja o važnosti očuvanja lokalnih i tradicijskih sorti i obnavljanje izgubljenih sorti.

Udruga “PLANTaža”- organizirala je radionicu izrade Pokazali su kako uz malo mašte i ponešto strpljenja te koristeći prirodne materijale poput zemlje, kamenčića, mahovine i sličnog se mogu izraditi terariji koji su svojevrsni mikro svjetovi u zatvorenom.

Kao i svake godine najatraktivniji je svakako šaptač rajčicama Goran Karačić ispred čijeg je štanda red bio najduži, brojni su Osječani čekali na sjeme sočnih autohtonih rajčica iz cijelog svijeta.

Vlasnici OPG-ova s područja Osječko-baranjske županije također su sudjelovali na sajmu predstavljajući svoje proizvode i sjeme raznih vrsta biljaka. Razmjena sjemena i iskustva vrtlara, eko OPG-ova i udruga – inicijativa je pokrenuta s ciljem očuvanja starih i autohtonih sorti te s ciljem očuvanja bioraznolikosti, a zamišljena je na principu vraćanja dijela sjemena kako bi mreža proizvođača hrane mogla rasti iz godine u godinu.

FOTO: Službena stranica Osječko-baranjske županije