Logo

X

Most u Slavonskom Brodu: Vladajući se bave vlastitim financiranjem, a mladi odlaze iz Slavonije

Ocijenili su neprimjerenom odluku većine u Hrvatskom saboru da se strankama povećaju iznosi dotacija za izbore za Europski parlament u trenutku dok mladi odlaze iz Slavonije

Član glavnog odbora Mosta i liječnik vukovarskog Doma zdravlja dr. Nizar Shoukry i vijećnica u Skupštini Brodsko-posavske županije Ružica Vukovac u subotu su u Slavonskom Brodu ocijenili neprimjerenom odluku većine u Hrvatskom saboru da se strankama povećaju iznosi dotacija za izbore za Europski parlament u trenutku dok mladi odlaze iz Slavonije.

“Proračunska sredstva pametnije bi bilo utrošiti u zapošljavanje medicinskog osoblja i poljoprivredu”, poručili su članovi Mosta iz Brodsko-posavske i Vukovarsko srijemske županije.

Ustvrdili su i kako se vladajući bave vlastitom promidžbom umjesto stanjem na terenu, posebice u ruralnim područjima.

Vukovac: U Brodsko-posavskoj županiji u pet godina ugašeno više od 500 OPG-ova

“U Brodsko- posavskoj županiji unazad pet godina ugašeno je više od 500 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Članovi tih domaćinstava su morali napustiti Hrvatsku. Više od 60 posto je onih koji su se bavili proizvodnom mlijeka. Ključni zakon koji je to mogao promjeniti je Zakon o poljoprivrednom zemljištu. Jedina njegova primjena do sada je bila vezana uz zakup i koncesiju zrcalnim tvrtkama u nagodbi s Agrokorom”, rekla je Ružica Vukovac.

Koliko sporo i neučinkovito ide provedba novog zakona Vuković je ilustrirala prihvaćanjem općinskih programa raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem.

Prema njezinim riječima, u Brodsko-posavskoj županiji od 26 općina samo su tri općine dosad dobile suglasnost Ministarstva poljoprivrede. Smatra da je tome tako jer se u donošenje zakona ne uključuju ključni dionici u procesu.

Dr. Shoukry: Treba motivirati liječnike da ostanu u Hrvatskoj

“Vladajuća stranka podigla si je proračun za četiri milijuna kuna. To su naši novci, nas građana. Kao liječnik mogu reći da svi građani imaju pravo na kvalitetnu zdravstvenu skrb, ali mi trebamo motivirati liječnike da ostanu u Hrvatskoj. Ako odu, taj problem će biti jako teško sanirati”, rekao je dr. Shoukry podsjećajući da su u vrlo nepovoljnom položaju i medicinske sestre i tehničari koji zbog nepovoljnih ugovora o radu nemaju stabilnost prijeko potrebnu za zasnivanje i funkcioniranje obitelji.

(Hina)

Foto: YouTube (screenshot)