Logo

X

Most NL: Vlada odustaje od Projekta Slavonija, a time i od borbe za nju?!

„Time je i zadnji vrijedni resurs kojim Slavonija raspolaže odlukom ministra Tolušića ostavljen na milost i nemilost nekih budućih vlasnika Agrokora.” – zaključio je Panenić.

Saborski zastupnik Tomislav Panenić izrazio je žaljenje vezano za izjavu ministrice Žalac tijekom rasprave o novoj statističkoj podjeli koja je osnova za korištenje fondova EU da neće biti posebnog operativnog programa za Slavoniju, Baranju i Srijem te time nestaje Projekt Slavonija.

„Vlada time dokazuje da je odustala od borbe za Slavoniju i da ne mogu garantirati da broj stanovnika u 5 slavonskih županija neće pasti ispod 800 tisuća.“ – izjavio je Tomislav Panenić, piše u priopćenju Mosta NL.

Ministrica Žalac također je istaknula kako je Vlada usmjerena na jačanje županija, bez obzira što županije nisu odgovorile na niz povjerenih im zadaća u sustavu obrazovanja, ne osiguravaju jednake prilike, ne ostvaruju pomake u gospodarenju otpadom, podbacuju kod dostupnosti kvalitetne zdravstvene usluge. Saborska zastupnica Sonja Čikotić podsjeća na projekt pod nazivom Poboljšanje učinkovitosti sustava jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave koji je trebao krenuti u 3. kvartalu 2017. godine.

„Projektom se trebao utvrditi opseg nadležnosti i kapaciteti jedinice samouprave, kvaliteta usluge i brzina pružanja usluga s ciljem izrade prijedloga optimalne teritorijalne organizacije RH. Suštinskim reformama se ne pristupa. Postojanje županija jest ograničavajući faktor u osiguranju najpovoljnijih regija i ujednačenog regionalnog razvoja Hrvatske kako bi se u konačnici osiguralo najpovoljnije rješenje za korištenje EU fondova, ali i za ujednačen regionalni razvoj.“ – izjavila je Sonja Čikotić

Nečinjenja ove Vlade imat će dalekosežne posljedice u budućnosti – raseljavanje mladih i radno sposobnih u kombinaciji s negativnom demografskom slikom, stvaraju trajno stanje opadanja gospodarske aktivnosti. Nadalje, zaključno iz (ne)činjenja ove Vlade proistječe da niski rast BDP-a koji, kad se podijeli sa sve manjim brojem ljudi na ovim područjima, čini svakog pojedinca sve bogatijim. U stvarnosti činjenica jest da cementiramo svaku mogućnost razvoja i napretka kroz neprovođenje suštinskih reformi! – nastavlja se u priopćenju…

Dodatno, Panenić je izrazio nezadovoljstvo time što je potpisivanje aneksa s Agrokor grupom spušteno na lokalnu razinu, jer zbog privilegiranih uvjeta navedenih ugovora postoje opravdane poteškoće u postupku rješavanja zahtjeva za potpisivanjem aneksa navedenih ugovora. Na jučerašnjoj tematskoj sjednici Odbora za poljoprivredu vezanoj za upravljanje poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH i aneksima za nove Agrokor plus tvrtke Državno odvjetništvo se pozvalo na članak 43. stavak 15. Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku te potvrdilo da je faktično silom zakona izvršen prijenos svih prava ranije sklopljenih ugovora na nova društva Agrokora plus, pa tako i ugovori o koncesiji za poljoprivredno zemljište. Čak i da nije nužno da čelnik lokalne samouprave potpiše aneks.

„Time je i zadnji vrijedni resurs kojim Slavonija raspolaže odlukom ministra Tolušića ostavljen na milost i nemilost nekih budućih vlasnika Agrokora.” – zaključio je Panenić.

FOTO: Most NL (priopćenje)