Logo

X

Mato Palić 1. svibanj ‘proslavio’ tamo gdje sve i počelo!

Usput, hotel u kojem je odsjeo, gdje se, 'tag-irao' u objavi na Facebook-u, zapravo i nije Bog zna što :D

Osječki gradski vijećnik, profesor na Pravnom fakultetu u Osijeku i nacionalni stručnjak za Ustav, Mato Palić, 1. svibanj je obilježio na mjestu – gdje sve i počelo, u Chicagu.

Ne znamo povod kojim je Palić ondje boravio, ali prema vlastitom priznanju bilo je radno i trajalo 6 dana. Usput, hotel u kojem je odsjeo, gdje se, ‘tag-irao’ u objavi na Facebook-u, zapravo i nije Bog zna što 😀

Dana 1. svibnja 1886. godine u Chicagu je prosvjedovalo oko 40.000 radnika ističući zahtjeve simbolizirane u 3 osmice: 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati kulturnog obrazovanja. Policija je intervenirala oružjem i ubila šest, a ranila oko 50 radnika. Mnogo je prosvjednika uhićeno, a vođe štrajka izvedeni su pred sud. Petero ih je osuđeno na smrt, a trojica na dugogodišnju robiju.

U spomen na krvoproliće u Chichagu, na 1. kongresu Druge internacionale 1889. godine odlučeno je da će se 1. svibnja svake godine održavati radničke prosvjede. Već od sljedeće 1890. godine taj datum postaje međunarodnim danom opće solidarnosti radništva. I u Hrvatskoj praznik rada počeo se slaviti 1890. godine.

Foto: Facebook (Mato Palić)

Kišoviti Chicago

Objavljuje Mato PalićSrijeda, 1. svibnja 2019.