Logo

X

Kako izabrati pravi parfem za sebe?

Život u mirisnom oblaku - piše za portal MojaAkcija.hr Antonela Verković :)

Kao što podnaslov kaže – život u oblacima je moguć! Itekako jest, i to u mirisnim oblacima. Ne dopustite nikad vašoj mašti da odluta i napusti vas, mašta je ono što nas drži u turobnoj svakodnevici, a još ako tomu dodamo primamljiv miris koji će oblak oko nas obojiti drvenastim, slatkastim ili pak cvjetnim mirisom, odmah ćemo se ‘prebaciti’ u neki drugi, veseo svijet – piše za portal MojaAkcija.hr Antonela Verković.

Parfem koji žena koristi otkriva više od njenog rukopisa – rekao je svojedobno veliki francuski dizajner Christian Dior… E sad, govoreći o parfemima i tom mirisnom oblaku oko nas, pitanje ‘’kako ga odabrati’’ postavlja se samo i stoji s velikim upitnikom iznad naših glava.

Mirisi imaju stvarno jedinstvenu moć utjecaja na ljude: sigurno vam se dogodilo da vam u sjećanju prije ostane miris nekog mjesta, događaja, pa čak i osobe, nego kako je izgledala… i to je zapravo čisti instinkt. Sigurno postoji barem jedan parfem koji više pamtite po imenu i prezimenu osobe, nego po njegovu nazivu. Nadalje, miris kave donosi nam ugodna sjećanja doma ili pak jutra općenito, miris lubenice odmah vas odvede u ljetne dane i avanture…

Stoga, nije ni čudo da parfemi toliko utječu na nas …

O mirisima koji sadrže afrodizijačka svojstva da i ne govorimo (primjerice, kompanija je potvrdila kako u parfeme i sprejeve za tijelo Victoria’s secret stavlja arome afrodizijaka, a možete ih pronaći u Mulleru, katalog pogledajte na MojaAkcija.hr)

E sad dolazimo do pitanja, kako izabrati?

PRAVILO 3 MIRISA

Na naše mirisne preferencije utječu mnogi faktori, uključujući raspoloženje i nivoe hormona. Fokusirajte se na 2-3 mirisa maksimalno: veći broj mirisa može zbuniti naše mirisno osjetilo i dovesti do toga da na kraju ne budete zadovoljne odabirom.

Nosite li narukvicu, nanesite parfem na podlakticu kako biste bili sigurni da ćete kupiti ‘pravu stvar’. Kako bi se razvio, mirisu treba desetak minuta, ponekad čak i više, stoga ne treba žuriti.

Nanosi se na suhu čistu kožu, najbolje na mjesto gdje se osjeti puls jer je tamo toplija, a miris se lakše otvara. Zato su i najbolja mjesta za nošenje zapešća, vrat i koža iza uha.

Miris se dugo se osjeti i na kosi, ali alkohol je može isušiti.

Parfem je najbolje nanijeti na četku i njome počešljati kosu nakon pranja i sušenja – dok je još uvijek malo vlažna.

Stručnjaci također savjetuju i da se parfemi nikada ne utrljavaju kako im se ne bi pokvarila struktura – piše za portal MojaAkcija.hr Antonela Verković.

BOJE SU POLA POSLA

Tako se u bijelim ambalažama uglavnom nalaze puderasti mirisi, u svijetloplavima osvježavajući i citrusni, u zelenima osvježavajući, u nježno ružičastima cvjetni, puni ruža i božura, a u žarko ružičastima snažni, mladenački i slatkasti. Smeđe ambalaže kriju drvenaste note poput ambera i cedra, ljubičaste bogate i snažne cvjetne mirise, a u žutima se uglavnom nalaze umjereni klasici. U crvenim i crnim ambalažama često se kriju jako snažne i odvažne note.

KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU PARFEMA I TOALETNE VODE?

U načelu bi parfem (sadrži 15 do 25 posto mirisnog ekstrakta) trebao trajati dulje od parfemske vode (8 do 15 posto ekstrakta), ali to nije uvijek pravilo.

Toaletna voda sadrži od 4 do 10 posto mirisnog ekstrakta te u usporedbi s parfemom gubi na raskoši i snazi, ali je zato idealna za ‘svaki dan’ ili posao.

Toaletna voda za muškarce ima jaču koncentraciju pa za nju vrijede druga pravila. Najmanji postotak parfemskog ekstrakta imaju kolonjska voda ili Eau Fraiche – tek od 2 do 5 posto – piše za portal MojaAkcija.hr Antonela Verković.

E SAD, KOJA STE VI OSOBNOST PO IZBORU PARFEMA?

Jedno od istraživanja pokazalo je kakva osobnost krasi ženu na temelju izbora njezina parfema. Dakako, nije ovo uvijek pravilo, a mnoge žene jednostavno vole eksperimentirati s raznim mirisima, ali u nekim karakteristikama se možda i prepoznate…

  • Cvjetni– za živahne, romantične žene kojima su ljeto i jesen najdraža godišnja doba.
  • Citrusni– za društvene, poslovne, inteligentne žene, one koje ne strahuju iskušati nove stvari.
  • Orijentalni – za pomalo mistične, samopouzdane žene koje rado pokazuju svoju senzualnost i vole zimu.
  • Aromatični, s notom mahovine– savršeni su za kreativne žene koje vole neobične stvari.
  • Drvenasti– za suzdržane žene koje su zapravo prave dame

EKSPERIMENTIRAJTE!

Toliko je parfema i raznih nota, kombinacija i spojeva koje nam tržište danas nudi… Razumijemo i da mnogi imaju svoj klasik koji ne puštaju niti za jedan novi miris, ali zašto ne eksperimentirati? Tko zna, možda svoj najdraži parfem još niste niti otkrili!

Također, nerijetko nam prijateljica/tetka/sestra/mama/šefica predloži određeni miris ili ga mi sami otkrijemo osjetivši njegovu čaroliju na drugoj osobi, a kad ga mi probamo slijedi razočarenje – to nije taj parfem?! Parfem jest isti, ali vi niste! Niti jedan parfem na svakoj osobi ne miriše potpuno jednako. To ovisi o tipu kože (masna ili pak suha), hormonima, metabolizmu, godišnjem dobu…

Potražite parfeme na portalu MojaAkcija.hr – zaključuje Antonela Verković.