Logo

X

Jučer je obilježen Svjetski dan spavanja: Jeste li se naspavali? :)

Napokon je stigao i vikend, što za neke znači i koji sat dužeg spavanja. Jeste li znali da trećinu svoga života provedemo spavajući?

Napokon je stigao i vikend, što za neke znači i koji sat dužeg spavanja. Jeste li znali da trećinu svoga života provedemo spavajući? To je zasigurno dobra vijest za ‘spavalice’ koji 11 godina imaju i svoj službeni dan.

Naime, jučer je obilježen Svjetski dan spavanja. Ovaj se ‘blagdan’ svih ‘spavalica’ obilježava od 2008. godine pod pokroviteljstvom Svjetske udruge koja proučava medicinske aspekte sna, s ciljem podizanja svijesti o poremećajima spavanja.

Iako živimo u vremenu kojeg u velikoj mjeri karakterizira stres i nedostatak vremena za opuštanje i odmor, važno je pripaziti i na san. Uz raznovrsnu prehranu i adekvatnu tjelovježbu, kvalitetan san je jedan od temelja zdravlja. Iznimno je važan za uravnoteženo funkcioniranje organizma te ima izravnog utjecaja na fizičko i psihičko zdravlje djece i odraslih. Procjenjuje se da bi trebali spavati sedam do devet sati kako bi se dobro osjećali.

Stoga, znate što vam je činiti! Ovaj vikend ugasite mobitele, računala i odjavite se s društvenih mreža i “na spavanac”… 🙂

foto: Pixabay (ilustracija)