Logo

X

Dobio 8 godina: Ivo Sanader je kriv, HDZ odgovoran

HDZ je dobio kaznu od 3 milijuna i 500 tisuća kuna i oduzimanje imovinske koristi od 14 milijuna kuna

Izrečena je presuda u ponovljenom suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu, njegovim nekadašnjim suradnicima, ali i HDZ-u kao prvoj stranci optuženoj za korupciju zbog izvlačenja novca preko marketinške agencije Fimi Media, prenosi Index.

Sanader je u ponovljenom suđenju nepravomoćno proglašen krivim i osuđen je na jedinstvenu zatvorsku kaznu od 8 godina, dok HDZ mora platiti 3.5 milijuna kuna kazne i u proračun vratiti 14.6 milijuna.

“HDZ je proglašen odgovornim za radnje fizičkih osoba, Sanadera i Pavošević. To je objektivna odgovornost. Kažnjen je s 3.5 milijuna kuna i oduzima im se imovinska korist od 14.6 milijuna. Držim da ovo vijeće nije otklonilo naloge Vrhovnog suda glede utvrđivanja činjenica. Odbilo je dokazne prijedloge HDZ-a, držim da ćemo u žalbi uspjeti. Vrh stranke i članstvo nema nikakve veze s kriminalnim radnjama fizičkih osoba”, rekao je odvjetnik HDZ-a nakon izricanja presude.

Sanaderu se oduzima 275 tisuća kuna, a cijeloj obitelji 15,8 milijuna kuna.

Barišić je dobio dvije godine i deset mjeseci zatvora, a Pavošević godinu i četiri mjeseca.

HDZ je odgovoran te mora platiti novčanu kaznu 3.5 milijuna kuna i oduzima mu se 14.6 milijuna kuna nepripadajuće imovinske koristi. Oduzima se i 2.5 milijuna kuna deponiranih na računu suda. Riječ je o protupravno stečenoj imovinskoj koristi Nevenke Jurak, vlasnice Fimi medije, koja je preminula tijekom postupka. Postupak protiv nje obustavljen je zbog smrti, a Fimi medija otišla je u stečaj. Iznos od 11,8 milijuna kuna oduzima se od stečajne mase Fimi medije. Taj je novac otprije deponiran na računu suda.

Protiv Mačeka odbija se optužba za udruživanje radi počinjenja djela, a oslobođen je optužbe za zloporabu položaja.

Sanader i ostali nisu došli na izricanje presude.

Prvo suđenje počelo je u travnju 2012., a u ožujku 2013. donesena je  nepravomoćna presuda kojom su uz Sanadera i HDZ bili osuđeni i ostali optuženici: Nevenka Jurak na dvije godine zatvora, Barišić na tri, Branka Pavošević na godinu i pol, a Maček na uvjetnu kaznu. No tu je presudu u srpnju  2015. ukinuo Vrhovni sud, smatrajući da su Sanaderu povrijeđena prava jer Jurak, Barišić i Pavošević nisu htjeli odgovarati na pitanja, što je njihovo pravo.

U aferi Fimi medija, koju su mediji odmah na početku prozvali majkom svih afera, uz Sanadera optužen je i HDZ kao prva politička stranka koja je završila na optuženičkoj klupi. Optuženi su i Mladen Barišić, Ratko Maček i Branka Pavošević. Bila je optužena i Nevenka Jurak,  vlasnica Fimi medije, koja je  preminula u studenome 2019. USKOK Sanadera i  ostale  tereti da su preko Fimi medije izvlačili novac iz državnih poduzeća te da su tim novcem financirani Sanaderovi privatni troškovi te crni fondovi HDZ-a.

Sanadera se tereti i za 15 milijuna kuna koje mu je prema optužnici donio Mladen Barišić, a USKOK traži da se od Sanadera i njegove obitelji oduzme oko 20 milijuna kuna.

Foto: arhiv