Logo

X

Direktor i računovotkinja tvrtke iz Nuštra osumnjičeni da su utajom poreza oštetili proračun za 31,6 milijuna kuna

Policija je temeljem kaznene prijave područne porezne uprave u Vukovaru osumnjičila direktora i računovotkinju tvrtke iz Nuštra da su utajom poreza oštetili državni proračun za 31,6 milijuna kuna

Policija je temeljem kaznene prijave područne porezne uprave u Vukovaru osumnjičila direktora i računovotkinju tvrtke iz Nuštra da su utajom poreza oštetili državni proračun za 31,6 milijuna kuna – prenosi OsijekNEWS.hr.

Kriminalističko istraživanje proveli su pripadnici osječkog Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, tereteći 45-godišnjeg direktora i 56-godišnju računovotkinju za utaju poreza ili carine te krivotvorenje službene ili poslovne isprave.

Sumnjiči ih se da su od rujna 2016. do kraja 2017. vukovarskom područnom uredu Porezne uprave dali netočne podatke, bitne za utvrđivanje porezne obveze.

Pritom su prijavili pravo na odbitak pretporeza za iznos od najmanje 17,4 milijuna kuna, a nisu prijavili poreznu obvezu u iznosu od najmanje 14,1 milijun kuna.

Direktor je, po sumnjama policije, potaknuo računovotkinju na izradu neistinite skladišne primke i provedbu tog dokumenta u poslovnim knjigama u kojem su neistinito naveli da su kupili raznu trgovačku robu ukupne vrijednosti 91,9 milijuna kuna.

Policija tereti direktora i da je računovotkinju potaknuo na izradu neistinitih izlaznih računa po kojima njihova tvrtka obavlja prodaju dobara i usluga prijevoza izvan Europske unije, čime je njihova tvrtka oslobođena plaćanja poreza na dodanu vrijednost.

Osumnjičenici su, drži policija, znali da do stvarne prodaje dobara i obavljanja usluga prijevoza nije došlo niti će doći, a budući da neistinite izlazne račune nisu stornirali stvorili su obvezu izvršenja obračuna porezne obveze od najmanje 14,1 milijuna kuna, koju nisu izvršili.

Direktor je prijavljen Općinskom državnom odvjetništvu u Vinkovcima zbog utaje poreza ili carine te poticanja na krivotvorenje službene ili poslovne isprave, a računovodstvena djelatnica za pomaganje u počinjenju tih nedjela. Tvrtka je prijavljena zbog utaje poreza ili carine.

(Hina)

FOTO: Pixabay