Logo

X

‘Bez alata nema zanata’! Kako urediti zapušteni vrt?

Uredili biste zapuštene vrtne gredice, a nemate alata?

Još niste izašli u vrt, pripremili gredice, posadili cvijeće, jer… kao nemate alata? Onaj koji ste imali prošle godine niste pospremili, pa je zahrđao, pokidan, ne znate gdje je … Izgovora više nema.

Zavidno virite u susjedne vrtove, a tamo već sve buja. Prvi narcisi, šafrani, jaglaci već izvijaju svoje šarene glavice ponad uredno ‘podšišanog’ travnjaka.

Vrijeme vrtnih radova u punom je zamahu, ali ne brinite… još nije kasno. Nabavite alat, zasučite rukave, navucite rukavice i krenite.

Prvo se riješite suhog lišća i granja, a za to trebate dobre grablje. A sada slijedi teži dio posla; zemlju treba prirediti; preštijati i usitniti grabljicama. Kada ste obavili ‘prljavi posao’, zastanite i isplanirajte gdje ćete što posaditi. U trgovačkim centrima možete pronaći veliki izbor sjemena povrća i cvijeća, te lukovica i presadnica. Nakon sadnje vrtne gredice trebate obilno zaliti vodom.

Slika vašeg vrta sada je već sasvim drugačija. Travnjak je očišćen od lišća, gredice su uredne, cvijeće je posađeno… Ako mislite da ste gotovi, pogledajte malo bolje… Iz trave još uvijek izviruje korov, a živica je ‘podivljala! Naravno da i za to postoji prikladan alat.

Sada Vam je ostalo još samo da pokosite travnjak, a za ono što kosilica ne može dohvatiti upotrijebite škare za travu.

I ne zaboravite vratiti prirodi sve što ste uzeli od nje. Odvojite i kompostirajte biootpad da bi dobili vlastiti kompost koji će oplemeniti zemlju u Vašem vrtu.

Preostalo Vam je još samo da čekate da sve što ste posadili iznikne i procvjeta, pa neka onda drugi zavidno ‘zure’ u Vaš vrt. I priznajte da Vam je MojaAkcija.hr barem malo pomogla …