Logo

X

Afrička svinjska kuga potvrđena na području Osječko-baranjske županije

U tijeku su aktivnosti uklanjanja životinja na objektima kao i detaljno epidemiološko istraživanje obzirom na činjenicu da je bolest potvrđena istovremeno u tri naselja na području županije na kojoj do sada nije bilo izbijanja bolesti

Ministarstvo poljoprivrede je u četvrtak 12. listopada 2023. godine zaprimilo izvješća od strane Hrvatskog veterinarskog instituta kojim je potvrđen virus afričke svinjske kuge na ukupno tri objekta u naseljima Mrzović, Vrbica i Semeljci u općini Semeljci u Osječko-baranjskoj županiji.

U tijeku su aktivnosti uklanjanja životinja na objektima kao i detaljno epidemiološko istraživanje obzirom na činjenicu da je bolest potvrđena istovremeno u tri naselja na području županije na kojoj do sada nije bilo izbijanja bolesti.

Područje općine Semeljci u Osječko-baranjskoj županiji graniči s općinama Vođinci i Ivankovo u Vukovarsko-srijemskoj županiji koje su rješenjem bile određene kao zone zaštite zbog izbijanja afričke svinjske kuge u populaciji držanih svinja u kojima se provode mjere propisane Naredbom o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge Republici Hrvatskoj („Narodne novine“ broj 117/23).

Apeliramo na sve posjednike da se pridržavaju svih mjera biosigurnosti kako bi zaštitili svoje uzgoje.