Milijardu jaja proizvedeno je dosad na Farmi koka nesilica Vuka, koja djeluje u sklopu Žito grupe. Jubilarno jaje važan je proizvodni trenutak za ovu farmu nadomak Osijeka.
Žito grupa je najveći proizvođač jaja u Hrvatskoj, sa 130 milijuna jaja godišnje i 480.000 koka nesilica na dvije farme – Vuka kod Osijeka i Piko u Jastrebarskom.
„Farma koka nesilica Vuka otvorena je 2008. godine, kada je 45.000 koka proizvelo ukupno 1.945.170 jaja. Naša je proizvodnja od tada kontinuirano rasla te smo, zahvaljujući ulaganjima u moderne tehnologije i dobrobit životinja, dosegnuli ukupno milijardu jaja. Potvrda je to dugogodišnjeg predanog rada, stručnosti i odgovornog pristupa proizvodnji hrane“, ističe Ana Hell Kurevija, voditeljica peradarske proizvodnje.
Jaja potječu iz obogaćenog kaveznog ili podnog uzgoja. Koke nesilice hrane se visokokvalitetnom hranom iz vlastite proizvodnje Žito grupe, što omogućuje potpunu kontrolu kvalitete te jamči svježinu i sigurnost proizvoda.
Visoka tehnologija podiže standarde u proizvodnji, ali i dobrobit životinja.
„Briga o dobrobiti životinja sastavni je dio naše politike. Na našim lokacijama nesilicama osiguravamo znatno veću korisnu površinu od zakonskog minimuma, kao i znatno veću površinu dostupnih gnijezda. O njima brinu visoko educirani djelatnici koji svojim neprekidnim boravkom u objektima ostvaruju blizak kontakt s peradi pa nije neobično vidjeti nesilice kako zajedno s radnicima, sjedeći im na ramenu, obilaze ostatak jata“, navodi voditeljica.
Nesilice na farmu stižu kao jednodnevni pilići iz austrijske valionice. Uzgoj na vlastitoj lokaciji omogućuje potpuni nadzor nad njihovim zdravstvenim stanjem i mjerama prevencije zaraznih bolesti, od praćenja težine pilića i pilenki pa sve do nesilica nakon njihova premještanja u proizvodne objekte. Na farmama Žito grupe antibiotici se ne koriste.
„Automatizirani sustav nadzire sve važne parametre u proizvodnji, posebno mikroklimu u objektima s nesilicama – temperaturu, vlažnost i ventilaciju. Odstupi li nešto od zadanih vrijednosti, oglašava se alarm u peradarniku i na našim mobitelima. Ventilacijom se može upravljati i na daljinu, putem računala ili telefona“, objašnjava Ana Hell Kurevija.
Žito svježa jaja nose znak „Jaja hrvatskih farmi“ koji dodjeljuje HAPIH. Nose i oznaku nacionalnog sustava kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda kojim se definiraju viši tržišni standardi od propisanih, “Dokazana kvaliteta”, a koju dodjeljuje Ministarstvo poljoprivrede. Znak „Dokazana kvaliteta“ osigurava potrošačima vrhunsku kvalitetu proizvoda i dodatnu kontrolu proizvodnje jaja, a istovremeno potvrđuje da su jaja u potpunosti proizvedena u državi navedenoj na znaku.
„Naša se jaja nalaze u trgovačkim centrima pod vlastitim brendom i pod brendovima trgovačkih robnih marki, a Žito je pouzdan opskrbljivač hrvatskog tržišta. U prosjeku, svako četvrto jaje u hrvatskim hladnjacima dolazi s naših farmi. Isto tako, pametnom distribucijom jaja čuvamo okoliš. U prodaji koristimo eLog višekratne plastične ambalaže (RPC), umjesto uobičajenih papirnatih transportnih kutija. Na taj način optimiziramo opskrbu svježim namirnicama, pridonosimo održivom poslovanju i smanjujemo negativan utjecaj na okoliš“, ističe Nina Anić Lukić, voditeljica prodaje jaja u Žito grupi.
Okolišna odgovornost sastavni je dio poslovanja Žito grupe. Sustav upravljanja okolišem certificiran je prema normi ISO 14001:2015, čime je potvrđena usklađenost s najvišim međunarodnim standardima zaštite okoliša.
Isto tako, pakirni centar za jaja već godinama ima certificiran standard IFS FOOD ver 8, koji jamči kvalitetu i sigurnost hrane s naglaskom na kupca, odgovornost prema okolišu, održivost, etičku i osobnu odgovornost te sve specifične zahtjeve proizvoda.
Osim što su im jela atraktivnog izgleda i bogatog okusa, autentična priprema svakako je ono što će okupiti ljude oko njihove kućice. Sve se radi pred gostom i gotovo je u nekoliko minuta. Koriste kvalitetan sir i svježu domaću tjesteninu, i to u dvije varijante