Logo

X

Festival Slavonija i Podravina, wine not!? već u startu pokazao zbog čega je hit

Prvi događaj je iza nas, no još ih je šest do 4. listopada - do kada traje najatraktivniji hedonistički festival u Virovitičko-podravskoj županiji. Otkrivamo kako je bilo u srcu vinograda iznad Pitomače

Veselo je bilo za vikend na Kladarskom bregu. Red pjesme, red hrane, red vina. Baš onako kako to Podravci rade. U srcu bilogorskih vinograda nedaleko od Pitomače, krenulo je peto izdanje Festivala vina i zalogaja Slavonija i Podravina, wine not!?, koje će u Virovitičko-podravskoj županiji trajati sve do 4. listopada.

„Kak je v duši, tak je v kleti“ – naziv za prvi ovogodišnji festivalski event bio je pun pogodak. U stiliziranoj podravskoj iži Turističko-informativnog centra Klopotec, družilo se uz puno smijeha i vrhunske lokalne proizvode.

Nitko nije ušao u ižu, a da prije toga nije uživao u pogledu s osam metara visokog vidikovca u obliku gigantskog klopotca. Ta, inače mala drvena spravica, simbol vinogradara, nekada se vrtjela na vjetru, bučila je i klopotala, tjerajući ptice od zrelih grozdova pa je na bregu pored Pitomače dobila i svojevrstan spomenik.

Svjetska premijera iz Vukosavljevice 

U duhu dobrih običaja najprije se nazdravilo mirisnim likerima i rakijama proizvođača pitomačkog kraja. Otvorio se apetit za „podravski snack“ kojeg su pripremili učenici srednje škole iz Pitomače, još jednom potvrdivši staru uzrečicu – na mladima svijet ostaje.

Vođena vinska degustacija započela je svjetskom premijerom. Iz Podruma Vineda smještenog u Vukosavljevici stigao je novi pjenušac od graševine, proizveden klasičnom metodom vrenja u boci. Suh, iznimno pitak, bogatog perlanja, bio je savršen uvod u vinsku priču na Kladarskom bregu.

Boje Vukosavljevice branio je i polusuhi Rose N/V od frankovke OPG-a Miler, harmonično, voćno vino, idealno za aperitiv, ali i sjajna pratnja laganim jelima podravskog i slavonskog stola.

Ljetnu večer na bregu zaokružio je kompleksni Cabernet Franc N/V vinarije Apolitico iz Rezovca pored Virovitice. Bogate tamnoljubičaste boje, s aromama bobičastog voća, višnje, papra i začinskog bilja, dozrijevao je godinu dana u bačvama od slavonskog hrasta i divlje trešnje. Na okusu uzbudljiv i slastan, u isto vrijeme intenzivan i profinjen, mekan s finim taninima i dugim aftertasteom.

Vidimo se već idući vikend! 

„Još smo jednom ispričali toplu tradicijsku priču, prezentiranu na suvremen način, s dozom elegancije i ekskluzivnosti na mjestu na kojem se stoljećima njeguje vinova loza“, istaknula je Martina Jakelić, direktorica Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije, najavivši novi susret već idućeg vikenda, 12. rujna, na još jednoj atraktivnoj lokaciji. U futurističkom Geo-info centru u slikovitom Voćinu, mjestu u kojem je jedan od službenih ulaza u Park prirode Papuk, posjetitelji će uskočiti na „Papučki vinoplov“.

Na festivalskom programu ljubitelje povijesnih ambijenata i zelenih oaza očekuju i vikend susreti u Posjetiteljskom centru Dravska priča u Noskovcima 19. rujna, na padinama Krndije i Papuka iznad Orahovice na vinskom maratonu Wine&Run 20. rujna, u Centru za posjetitelje – Dvorac Janković u Suhopolju 26. rujna, u dvorcu Pejačević, danas Gradskom muzeju Virovitica 27. rujna i u Posjetiteljsko-interpretacijskom centru EPIcentar Sequoia u Slatini 4. listopada.

Mjesto možete osigurati prijavom putem web stranice Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije, a cijena kotizacije iznosi samo 22 eura po osobi po eventu.