Logo

X

5 milijuna kuna za ublažavanje siromaštva u Osijeku i okolici

Humanitarna udruga Rijeka ljubavi predstavila je novi projekt za pomaganje potrebitih

Osječkoj su humanitarnoj udruzi Rijeka ljubavi pred kraj prošlog mjeseca odobrena financijska sredstva u iznosu od 5 042 860,00 kuna za projekt “Ublažavanje siromaštva na području Grada Osijeka podjelom paketa života i osnovne materijalne pomoći”. Danas je projekt predstavljen u prostorijama Udruge, a sredstva iz europskih fondova će stići preko Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Projekt će obuhvatiti nabavu i podjelu prehrambenih proizvoda i higijenskih potrepština za 3.500 korisnika u socijalnoj potrebi na području Osijeka i prigradskih naselja, podjelu sportske opreme i školskog pribora za 361 dijete roditelja u socijalnoj potrebi, organizaciju radionica o upravljanju kućanstvom, higijenom i zdravom prehranom za korisnike te nabavu informatičke opreme za udrugu “Rijeka ljubavi”.

 Kako je rekla Štefica Čučak, predsjednica udruge, iako se radi o velikim sredstvima trebat će tri ili četiri mjeseca za provedbu postupka javne nabave. Podsjetila je i kako je sličan projekt udruge ugašen krajem rujna prošle godine, pa se Udruga posljednjih sedam mjeseci snalazila na razne načine kako bi građanima u socijalnoj potrebi omogućila podjelu humanitarnih paketa. Zbog toga je i dodala: “Ovo je za nas izuzetno važan dan. Prvi puta će naša socijala imati i higijenske potrepštine u iznosu od 1,41 milijun kuna, a ono na što sam posebno ponosna su školski pribor pa će 361 dijete dobiti školsku torbu, tenisice i sportske trenerke za osnovnoškolce. To je nešto prekrasno i ne mogu vam opisati koliko sam sretna.”

Predsjednik Županijske skupštine Dragan Vulin ocijenio je kako je u pitanju socijalno značajan projekt, istaknuvši da je “ovaj projekt socijalno puno vrjedniji od njegove same financijske vrijednosti. Želim iskreno zahvaliti udruzi Rijeka ljubavi i drago mi je što je ovo četvrti projekt u kojem je sudjelovala i Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje. Cilj nam je i želja da upravo ovakvih projekata u budućnosti bude što manje, ali ne zato što ih nećemo moći dobiti, već zato što neće biti potrebni”.

 Pročelnik gradskog Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Romano Kristić izvijestio je kako se u gradskom socijalnom programu trenutno nalazi oko 800 obitelji, a sklopu tog programa za izravne pomoći socijalno ugroženim građanima izdvaja se oko 30 milijuna kuna.

Dok projekt ne počne s realizacijom iz udruge Rijeka ljubavi pozivaju sve građane dobre volje da pomognu onima kojima je pomoć najpotrebnija, kako bismo zajedno radili na stvaranju boljeg društva.