Logo

X

Znate li zašto bojamo jaja za Uskrs?

'Krist je uskrsnuo', na što joj je on uzvratio: 'Krist je uskrsnuo kao što je ovo jaje crveno' - jedna je od teorija ...

Jaje je od davnina simbol novoga života. Stari Egipćani vjerovali su, da je život nastao iz jajeta. Imali su običaj darivanja pisanica u proljeće kao simbol probuđenoga života. Sv. Augustin u 5. stoljeću spominje jaje i izlazak pileta iz ljuske kao simbole novoga života, Isusova uskrsnuća i izlaska iz groba.

Pisanica je bojom obojano jaje. Riječ je nastala od glagola pisati, koji dolazi od praslavenskog *pьsati što znači pisati, a od zajedničkog praindoeuropskog korijena *peyk’- = crtati, bojati, šarati; pisanice = šarenice. Pisanice su simbol novoga života i Isusovog uskrsnuća. Tradicija je preuzeta iz poganskih naroda. Ali odakle i kako je to sve krenulo? Na to pitanje ne postoji jedan odgovor nego nekolicina teorija ….

TEORIJE

Crkva je tradiciju bojenja jaja za Uskrs preuzela od ranih kršćana iz Mezopotamije koji su ih bojili u crveno kako bi podsjetili na krv koju je Krist prolio na raspelu kao žrtvu za otkupljenje ljudskog roda. Zapisi o ovom običaju ranih kršćana nalaze se u petom broju katoličkog mjesečnika Donahoe koji je izlazio od 1878. do 1908. godine.

Moguće je i da je engleski kralj Edward I. pridonio tradiciji ukrašavanja jaja za proslavu Uskrsa. On je, naime, u 13. stoljeću naredio da se 450 jaja oboji i ukrasi sa zlatnim listićima. Ukrašena jaja zatim su prezentirana kao darovi za Uskrs ostalim članovima kraljevske kuće.

Jaja su često povezana s poganskim festivalima i proslavama proljeća. Ona su simbol ponovnog rađanja i novog života, što ih čini pogodnim dijelom proslave proljeća i novog života koji dolazi nakon zime. Bilo je uobičajeno da u sklopu povezanosti s tim festivalima jaja budu ukrašena te je bilo uobičajeno da se obojena jaja daruju prijateljima i obitelji.

MARIJA I MARIJA MAGDALENA

Postoje i teorije, raširene među istočnoeuropskim narodima, da je običaj bojenja uskrsnih jaja vezan uz Isusovu majku Mariju koja je na Veliki petak do mjesta sinovog raspeća došla s jajima. Prema jednoj verziji, krv iz Isusovih rana pala je na jaja i obojila ih u crveno, a prema drugoj verziji, uplakana Marija molila je vojnike pod križem da ne budu okrutni prema njezinom sinu. Dok je pružala vojnicima jaja, Marijine suze kapnule su na njih i ona su zasjala crvenom bojom.

Začetak tradicije bojenja jaja ne pripisuje se samo Mariji jer se i Marija Magdalena spominje u dvije varijante. Prema prvoj varijanti, Marija Magdalena je trećeg dana od Kristovog raspeća nosila košaru kuhanih jaja ženama koje su bdjele uz Isusov grob. Stigavši je zatekla otkotrljan kamen s ulaza u grob koji je bio prazan, a jaja u njezinoj košari zasjala su crvenom bojom. Druga legenda kaže kako je Marija Magdalena došla razgovarati s rimskim carem Tiberijem i pozdravila ga riječima: ‘Krist je uskrsnuo’, na što joj je on uzvratio: ‘Krist je uskrsnuo kao što je ovo jaje crveno.’ Pri tome je, ovisno o verziji legende, pokazao jaje na stolu ili jaje u njezinim rukama, koje je – čim je to izgovorio – postalo crveno.

FOTO: Pixabay ilustracija