Logo

X

Zajednica županija: Jačanjem međunarodne suradnje i reorganiziranjem NUTS 2 sustava ravnomjerniji regionalni razvoj

Župani su se složili da će prijenos poslova državne uprave, potaknuti funkcionalnu decentralizaciju koju Hrvatska zajednica županija zagovara niz godina

Hrvatski župani okupljeni u četvrtak u Virovitici na sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija (HZŽ), složili su se kako će prijenos poslova državne uprave potaknuti funkcionalnu decentralizaciju koju Hrvatska zajednica županija zagovara već niz godina, priopćeno je iz HZŽ.

Na sastanku je, uz ostalo, raspravljano o aktualnostima vezanim za područne (regionalne) samouprave iz nadležnosti Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Detaljni uvid u tu temu dala je državna tajnica u Ministarstvu Marija Pletikosa, navodi se u priopćenju.

Župani su se složili da će prijenos poslova državne uprave, potaknuti funkcionalnu decentralizaciju koju Hrvatska zajednica županija zagovara niz godina.

„Glavna poruka je da promjene dolaze jedino suradnjom i to na svim razinama – lokalnoj odnosno regionalnoj, nacionalnoj i europskoj. Ciljevi regionalnog razvoja su temeljeni na daljnjoj decentralizaciji fiskalnih kapaciteta i decentralizaciji obveza i nadležnosti”, rekao je predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk.

“U smjeru ravnomjernog regionalnog razvoja na nacionalnoj razini ide i preuzimanje poslova ureda državne uprave, a na europskoj nova NUTS 2 klasifikacija. Reorganiziranjem NUTS 2 sustava u  Hrvatskoj stvorit će se povoljniji položaj županijske uloge regionalnog razvoja“, zaključio je župan Pauk.

Sudionici sastanka ocijenili su da je izgradnja, energetska obnova te održavanje i upravljanje zgradama javne namjene jedna od najvažnijih zadaća hrvatskih županija i cijelog javnog sektora Hrvatske. Posljednjih godina sve su veće potrebe za financiranjem tih aktivnosti radi dosezanja pedagoškog, zdravstvenog i niskoenergetskog standarda gradnje kako bi se osigurala kvalitetna javna usluga, ističe se u priopćenju.

Stoga je ravnatelj Regionalne energeteske agencije sjeverozapadne Hrvatske dr. Julije Domac predstavio inovativni program – Izgradimo Hrvatsku !,  kojim bi se obuhvatila realizacija 1/10 ukupnih potreba za izgradnjom, dogradnjom i energetskom obnovom javnih građevina na nacionalnoj razini (oko 1,5 mil. m2) ukupne vrijednosti kapitalnih ulaganja od oko 1 milijarde eura primarno korištenjem sredstava iz fondova EU.

Predloženi nacionalni program Izgradimo Hrvatsku!, je program izgradnje, dogradnje i energetske obnove zgrada i infrastrukture koji će se temeljiti na alternativnom načinu nabave – javno-privatnom partnerstvu.

“Osnovno obilježje ovog modela nabave jest obveza privatne strane da projektira, financira i izvrši sve radove, održava i upravlja imovinom te jamči za ugovorene standarde tijekom ugovorenog razdoblja i to s nižim ukupnim životnim troškovima“, objasnio je ravnatelj Domac.

Nazočnima na 51. sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija obratio se i domaćin, virovitičko-podravsku župan Igor Andrović, naglasivši kako su se okupili u Kuriji Janković, prostoru koji je uredila upravo Virovitičko-podravska županija kroz projekte Europske unije.

“Izvršni odbor HZŽ prilika je da se osvrnemo na nekoliko važnih tema, poput energetske obnove i tema koje se tiču obrazovanja. Ponosan sam što svi mi kao članovi Izvršnog odbora, unatoč različitim političkim opcijama, uvijek pronađemo zajednički zaključak iza kojeg stojimo. S obzirom na to da sutra otvaramo 24. Međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede VIROEXPO, siguran sam da će prisustvo brojnih župana i njihovih zamjenika dati jedan veći dignitet i važnost sajmu“, istaknuo je župan Andrović.

(Hina)

Foto HINA/ Virovitičko-podravska županija/ Kristijan Toplak/ ds