Logo

X

Za stambenu štednju u ovoj godini maksimalan poticaj 60 kuna

Državna poticajna sredstva za stambenu štednju koja će se uplatiti u ovoj godini bit će isplaćena iz državnog proračuna za 2020. godinu. 

Građanima koji u ovoj godini uplate 5.000 kuna stambene štednje država će dati 60 kuna poticaja, odlučila je u četvrtak hrvatska Vlada, a ukupno se iz državnog proračuna za tu u svrhu planira isplatiti 16 milijuna kuna.

Vlada je, naime, odlukom o iznosu državnih poticajnih sredstava za stambenu štednju prikupljenu u 2019. godini utvrdila da postotak državnih poticajnih sredstava za ovu godinu iznosi 1,2 posto, pa za iznos uplate od 5.000 kuna to može iznositi najviše 60 kuna.

Državna poticajna sredstva za stambenu štednju koja će se uplatiti u ovoj godini bit će isplaćena iz državnog proračuna za 2020. godinu. U tu je svrhu u projekcijama državnog proračuna za 2020. godinu planirano 16 milijuna kuna, kazao je državni tajnik u Ministarstvu financija Zdravko Zrinušić.

Podsjetio je kako temeljem Zakona o stambenoj štednji i državnom poticanju stambene štednje Vlada svake godine odlukom propisuje iznos poticajnih sredstava koja se isplaćuju štedišama u stambenim štedionicama iz državnog proračuna.

Državna poticajna sredstva tijekom jedne kalendarske godine odobravaju se stambenom štediši samo u jednoj stambenoj štedionici. Cilj je poticanje građana na dugoročnu štednju i potom na sklapanje ugovora o kreditu s fiksnom kamatnom stopom tijekom cijelog trajanja ugovora o kreditu.