Logo

X

Za NacionalniPortal.hr piše prof.dr.sc. Požega: U Hrvatskoj se najbolji boje najgorih!

Sindikate vode loši radnici i štite neradnike, najbolji radnici šute… U školi se najbolju djecu ismijava, govori im se da su štreberi… - piše prof.dr.sc. Željko Požega

Ulazim u dvoranu 1, inače najveću dvoranu na osječkom Ekonomskom fakultetu, a u njoj preko 200-tinjak studenata. Govorim im da želim s njima pričati o prosjeku ocjena, odnosno o tome jesu li oni koji više uče i imaju veći prosjek ocjena ujedno i pametniji te hoće li oni prije uspjeti u karijeri i životu. Drugim riječima, pitam ih koliko je važno imati dobre ocjene i biti marljiv student (učenik).

Za NacionalniPortal.hr piše profesor s osječkog fakulteta Željko Požega.

Petnaestak studenata diže ruke, glasno raspravljaju, tvrde da je prosjek ocjena potpuno nebitan i da su oni sa visokim prosjekom ocjena štreberi (to je kod nas uvreda), da nisu pametni i sposobni itd. Čak su i prilično agresivni, ne prema meni, nego prema tim štreberima o kojima pričamo, iako ne govorimo o konkretnim osobama.

Svi ostali u dvorani šute, kod nekih čak i spušteni pogledi prema dolje.

Kada je rasprava završila, bezobrazno izvedem sve te agresivce pred katedru i govorim im neka sada pred svima kažu koliki je njihov prosjek ocjena. Pogađate, od 2,0 do 2,6 ili 2,7. Kažem potom da dignu ruke oni koji imaju prosjek ocjena od 4,0 do 5,0. Kada su digli ruke, pitam ih zašto šute? Tišina i muk u prepunoj dvorani kao da je prazna. Odlikaši skrivaju pogled da ih slučajno ne bih prozvao. Radio sam to sa više generacija studenata i u srednjoj školi, uvijek ista reakcija.

Moj je zaključak da se najbolji boje najlošijih. Ako se ne boje, onda se barem pred njima povlače i ne žele im se suprotstaviti. I to je jedan od razloga zašto smo kao država nerazvijeni. Jer u svim segmentima društva najbolji se povlače pred najlošijima.

U znanosti su najbolji znanstvenici negdje u pozadini,

U političkim strankama napreduju lošiji, bolji šute i ne suprotstavljaju se…

Sindikate vode loši radnici i štite neradnike, najbolji radnici šute…

U školi se najbolju djecu ismijava, govori im se da su štreberi…

Pravi branitelji ne žele se suprotstaviti lažnim braniteljima iako se zna koji su lažni…

Najpošteniji ljudi ne žele u politiku jer se boje da će oni nepošteni putem medija izmisliti laži o njima te ih tako osramotiti…

Slobodno nastavite niz…