Logo

X

Za mlade u EU parlamentu naknada od 100 kn, za Vladu nova vozila u iznosu od 4,2 milijuna

„Jedini način da zadržimo mlade je da ih počnemo cijeniti i pošteno platimo!", izjavila je Sonja Čikotić

Tijekom jučerašnjeg burnog aktualnog prijepodneva saborska zastupnica Mosta Sonja Čikotić premijeru je ukazala na natječaj koje je Ministarstvo vanjskih i europskih fondova raspisalo prije mjesec dana – piše OsijekNEWS.hr.

U natječaju je navedeno da se traži 150 mladih osoba, visokostručnih kvalifikacija, znanja nekoliko stranih jezika, koji će šest mjeseci intenzivno raditi uz primjerenu naknadu od sto kuna za mjesečni pokaz kao časnici za vezu tijekom Hrvatskog predsjedavanja vijećem Europske unije. No istovremeno, Vlada je predvidjela 4,2 milijuna kuna za nova vozila, te pola milijarde kuna troškova za predsjedanje Hrvatske Vijećem Europske unije.

„Ove brojke najbolje pokazuju koliko je Vladi Andreja Plenkovića važno zadiviti svoje prijatelje, činovnike iz Bruxellesa, a koliko im je važno zadržati mlade u Hrvatskoj provodeći ovakvu politiku. Savjet mladih oštro je osudio ovakav način natječaja i rekao da je jedini način da se mladi zadrže taj da ih počnete cijeniti. Mladi odlaze iz Hrvatske, odlaze iz domovine, jer ovdje kažu da im je najveći problem što predstavljaju jeftinu radnu snagu ili loše plaćenu radnu snagu što je Vlada ovim natječajem i pokazala. Ovo što radi premijer osobno i što radi ova Vlada zapravo je jedna praksa koja seli ljude iz njihove domovine. Odlaze nam i mladi, a i oni stariji tamo gdje će imati normalan život, odlaze tamo gdje će se cijeniti njihovo vrijeme, njihovo  rad i trud.“, istaknula je Sonja Čikotić.

Tijekom svog izlaganja zastupnica Čikotić osvrnula se i na premijerovu izjavu vezanu za odijelo u kojem je on sam započeo raditi te ga je pritom podsjetila da je on pripadao Zlatnoj mladeži koju je odijelo čekalo gotovo, dok se s druge strane na navedeni natječaj ne mogu ni javiti svi mladi iz Hrvatske jer mnogi nemaju sredstava za doći do Zagreba. Istaknula je da ti isti mladi za šest mjeseci intenzivnog rada, trebaju imati najmanje pet-šest poslovnih odjevnih kombinacija jer se kreću u  diplomatskim krugovima i ne mogu doći u trapericama, no da je uz naknadu koja im se nudi to nemoguće.

„Ovaj natječaj je samo prilika za vašu Zlatnu mladež, da si stavi još jednu crticu u životopis ne bi li kasnije bila lakše uhljebljena u Hrvatske i Europske institucije. Predložili ste i ukidanje od dva posto za Ugovore o djelu na proračun ministarstva znajući da te Ugovore neće dobiti mladi na vrhuncu svoje karijere već će ih dobiti odabrani. Vama Hrvatska u Europskoj uniji nije ništa drugo nego igralište za elitu“, za kraj je naglasila Čikotić.

FOTO: Pixabay