Logo

X

Za Dan grada Osijeka otvorena dionica koridora 5C od Osijeka do Belog Manastira

Premijer Plenković istaknuo je da Slavonika ovime dobiva svoju punu europsku, međunarodnu dimenziju i napomenuo da će, prema najavama HAC-a, preostalih pet kilometara biti završeni tijekom 2024. godine

Dionica međunarodnog prometnog koridora 5c od Osijeka do Belog Manastira, dužine 25 kilometara, otvorena je u petak, 2. prosinca na Dan grada Osijeka. Vrijednost investicije je 206,4 milijuna kuna.

Dionicu je otvorio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, a otvorenju su uz osječkog gradonačelnika Ivana Radića nazočili i potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta Boris Huzjan, te gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob.

Premijer Plenković istaknuo je da Slavonika ovime dobiva svoju punu europsku, međunarodnu dimenziju i napomenuo da će, prema najavama HAC-a, preostalih pet kilometara biti završeni tijekom 2024. godine.

– Na taj način šaljemo snažnu poruku dovršetka infrastrukture mreže hrvatskih autocesta. To govori da je ravnomjerni regionalni razvoj Hrvatske, prometna povezanost i izgradnja prometne infrastrukture, strateški prioritet naše Vlade. Drago mi je da smo prije nekoliko godina ispravili pogrešku prijašnje Vlade jer europski koridor mora biti autocesta punog profila čime odaje dinamiku gospodarskog razvoja i svih prednosti koje donosi istoku Hrvatske – poručio je premijer Plenković i podsjetio da je koridor dio Projekta Slavonija, Baranja i Srijem.

Osječki gradonačelnik Radić ustvrdio je kako je otvorenje ove dionice najljepši poklon Osijeku za Dan grada. Zahvalio je premijeru što je prepoznao važnost da koridor ide u punom profilu autoceste, ističući njegov značaj za gospodarstvo grada Osijeka.

– Grad Osijek ovime se stavlja u jedno prometno čvorište. Dva sata smo udaljeni od Zagreba, a sada ćemo na dva sata udaljenosti biti i do glavnih gradova susjednih država, Budimpešte i Sarajeva – kazao je gradonačelnik Radić.

Ministar Butković rekao je da je sada vidljivo koliko je dobra bila odluka Vlade RH iz 2017. o odustajanju od monetizacije Hrvatskih autocesta i njezine prodaje.

– Tim postupkom smo omogućili Hrvatskim autocestama da usprkos zaduženosti mogu danas graditi i otvarati nove dionice. Nakon Pelješkog mosta, čija je izgradnja bila jedan od najvećih događaja u posljednje vrijeme, otvorenje 5c koridora i ovih 24 kilometara, novi su značajan projekt za gospodarski i prometni razvoj cijele Hrvatske – poručio je ministar i dodao da od 25 milijardi kuna koje se trenutno ulažu u cijeloj Hrvatskoj velik dio ide za projekte na istoku Hrvatske.

Župan Osječko-baranjske županije podsjetio je kako je prijašnja Vlada koridor 5c svela na brzu cestu i zahvalio na što je vraćen u punome profilu.

– Zahvaljujem na razumijevanju, otvorenim vratima i shvaćanju svega onoga što istok Hrvatske predstavlja za čitavu Hrvatsku i nadam se da u takvom ozračju nastavljamo raditi na novim velikim projektima koje želimo razvijati na području naše županije i istoka Hrvatske, a koji su najvećim dijelom već pripremljeni i uskoro će također biti završeni i otvoreni – kazao je župan Anušić, ističući da je most preko rijeke Drave najduži most u Hrvatskoj, a nosi ime 3. gardijske brigade koja je podnijela najveću žrtvu u Domovinskom ratu.

Gradonačelnik Belog Manastira Rob ocijenio je kako je ovo povijesni dan za Beli Manastir i cijelu Baranju, najveći od mirne reintegracije, osobito za poduzetništvo i gospodarski razvoj.

Podsjetimo, gradnja Slavonike, čija će ukupna duljina biti 88 kilometara, počela je 2005. godine. U studenome 2007. puštena je u redovni promet prva dionica, od odmorišta Sredanci (A3) do Đakova (23 km). Potom je otvorena dionica od Đakova do Osijeka (32,5 km), u travnju 2009. U 2012. godini počela je gradnja mosta preko Drave, zapadno od Osijeka. U ožujku 2015. završena je i južna dionica Slavonike, od odmorišta Sredanci do Svilaja, dok je most Svilaj, a s njime i istoimeni granični prijelaz s BiH pušten u promet u listopadu prošle godine.