Logo

X

Vrkić: ”Bez kulture bismo bili barbari, nacija osuđena na nestajanje”

Uručeni su ugovori o korištenju sredstava za provedbu Programa javnih potreba u kulturi Grada Osijeka za 2019. godinu.

Gradonačelnik Ivan Vrkić jučer je u Galeriji Waldinger uručio ugovore o korištenju sredstava za provedbu Programa javnih potreba u kulturi Grada Osijeka za 2019.

Proračunom Grada Osijeka ove je godine za kulturu planirano 7,3 milijuna više, nego 2018. To je rast od čak 30 posto! Zbog toga sam danas, kao čovjek i građanin istinski ponosan na ovoj svečanoj dodjeli ugovora osječkim ustanovama, udrugama i drugim pravnim osobama koje obavljaju djelatnosti u području kulture. Kultura mora imati ključnu ulogu u dizajniranju budućnosti političkih Hrvata. Bez nje bismo bili barbari, nacija osuđena na nestajanje. Kultura nam sa svojim sadržajima sva ulaganja obilno vraća jer obogaćuje turističku ponudu, pomaže boljem poslovanju ugostiteljstva i cijeloga niza uslužnih djelatnosti te osigurava prepoznatljivost Osijeka na nacionalnom i srednjoeuropskom prostoru – istaknuo je Vrkić prigodom dodjele ugovora, što stoji u priopćenju grada Osijeka.

Ukupno planirana sredstva u Programu javnih potreba u kulturi Grada Osijeka za 2019. iznose oko 30,3 milijuna kuna. Osim toga, neizostavno je spomenuti i višemilijunske iznose za obnovu i revitalizaciju kulturne baštine, ponajprije Tvrđe. Riječ je o oko 90 milijuna za obnovu infrastrukture u Tvrđi, 66 milijuna za projekt Stare pekare i Trga Vatroslava Lisinskoga, 15 milijuna namijenjenih Centru za posjetitelje Tvrđe, oko 4 milijuna za zaštitu i očuvanje nepokretnih kulturnih dobara iz sredstava spomeničke rente te očekivanih 155 milijuna kuna za projektnu dokumentaciju i rekonstrukciju 5 objekata u Tvrđi.

FOTO: Službena stranica grada Osijeka