Logo

X

Vlasnici obiteljskih domova poručuju: Nadamo se da nećemo morati birati koga izbaciti iz doma!

Smanjenje broja korisnika neće riješiti probleme domova za starije

Odbor za socijalnu skrb sa smještajem UGP-a upozorava da najavljeno smanjenje broja korisnika u obiteljskim domovima pogađa ne samo starije osobe, već i osobe s invaliditetom. S obzirom na to da u Hrvatskoj postoji 456 obiteljskih domova koji se brinu za oko 8000 korisnika, iz Udruge Glas Poduzetnika smatraju da je važno da se i njihov glas čuje. Naime, izmjene koje se najavljuju iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike su jako loše za skrb o starijim osobama i osobama s invaliditetom.

“Svjesni smo činjenice da je sustav potrebno prilagoditi današnjim potrebama starijih osoba i uskladiti sa suvremenim standardima struke, no smanjenje broja korisnika nema nikakvu osnovu i neće riješiti ni jedan problem. Upravo suprotno, stvorit će nove.” naglašava Marijan Sarkotić, koordinator Odbora za socijalnu skrb sa smještajem UGP-a.

Usluga smještaja u obiteljskom domu je izvaninstitucionalna usluga i takva usluga mora postojati. UGP ističe da će smanjivanje broja korisnika u obiteljskim domovima dovesti do mnogobrojnih problema. Kao prvo, smanjit će se kapaciteti smještaja starijih osoba i osoba s invaliditetom. Doći će do znatnih povećanja cijena u privatnom sektoru.

“Također, važno je uzeti u obzir da ne postoji sufinanciranje korisnika, kao što je slučaj u javnim domovima. Ovakvim odlukama, usluga smještaja postat će nedostupna još većem krugu starijih osoba. Osim toga, smanjenjem broja korisnika u obiteljskim domovima neće se riješiti problem domova s lošom uslugom, kao ni problem ilegalnih smještaja. Smatramo da ovo nije dobar način za rješavanje postojećih problema, iako su upravo loši i ilegalni domovi razlog izmjena i dopuna pravilnika kojim se pooštravaju uvjeti za otvaranje obiteljskog doma”, piše u propćenju iu UGP-a.

“Kao što smo naglasili i na sastanku u ministarstvu, ovi problemi se mogu riješiti samo kombinacijom obvezne edukacije, redovitog nadzora domova i sufinanciranja korisnika na smještaju u domovima privatnih osnivača.” – rekao je Marijan Sarkotić.

Inzistiranje na smanjenju broja korisnika i eventualna zakonska provedba, rezultirat će zatvaranjem brojnih obiteljskih domova.

“Smanjenje broja korisnika možda bismo i shvatili da država ima strategiju i način kako zbrinuti sve te ljude koji će ostati bez skrbi i njege. No, kada znamo da su javni domovi ne samo puni, već da imaju puno više korisnika od dozvoljenog te da su brojevi onih na listama čekanja peteroznamenkasti – ovakve najave o smanjenju i inzistiranje na njima nam nisu jasni.” – izjavio je Marijan Sarkotić.

“Ne smijemo zaboraviti da govorimo o 450 obiteljskih domova. Ne želimo da svi ti zaposlenici ostanu bez posla i da postanu primatelji socijalnih naknada.

Ističemo da je Odbor održao sastanak s predstavnicima Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike 4. prosinca. Na sastanku je dogovoreno da će predstavnici obiteljskih domova sudjelovati u fokus grupi. Članovi našeg Odbora će svojim iskustvom i znanjem doprinijeti kvalitetnoj razradi pravilnika i zakona te se nadamo da će se naći najbolje rješenje.

Napominjemo da, kao Odbor za socijalnu skrb sa smještajem, zastupamo većinu predstavnika obiteljskih domova, no stojimo samo iza onih koji svoj obiteljski dom vode u skladu sa zakonskim propisima i standardima struke i etike”, zaključili su iz Udruge.

Foto: unsplash