Logo

X

Vlada mora donijeti hitne mjere za pomoć građanima od siromaštva

SDP izrađuje svoj prijedlog mjera za ublažavanje siromaštva koji će predstaviti u narednim danima i tražiti od Vlade da ga čim prije prihvati

Na Izvještajno-tematskoj konvenciji Gradske organizacije SDP-a Osijek zaključeno je kako Vlada mora bez odgode donijeti mjere za pomoć građanima od siromaštva, budući da će se posljedice energetske krize i krize izazvane ratom u Ukrajini najesen itekako osjetiti. SDP izrađuje svoj prijedlog mjera za ublažavanje siromaštva koji će predstaviti u narednim danima i tražiti od Vlade da ga čim prije prihvati.

„SDP intenzivno radi na paketu mjera kako pomoći građanima i gospodarstvu s obzirom na energetsku krizu i rat u Ukrajini jer ne smijemo jesen dočekati nespremni. Izrađujemo modele kako pomoći građanima plaćati struju, kako pomoći umirovljenicima da imaju sve što im je potrebno jer cijene osnovnih prehrambenih proizvoda rastu i kako pomoći tvrtkama koje posluju s Ukrajinom i zapošljavaju radnike. Naša je obaveza predstavljati rješenja i tražiti od Vlade da ih usvaja“, poručio je predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

Boris Lalovac, saborski zastupnik SDP-a predstavio je paket mjera na kojima radi gospodarski tim SDP-a: „Naš je cilj pomoći onima koji su u društvu najugroženiji, kao što su umirovljenici i građani s ispod prosječnim plaćama, jer će na njih najviše utjecati energetska i financijska kriza. Zato je jedan od prijedloga da se mirovine računaju na način da povećanje cijena na utječe dramatično na život umirovljenika i da im rast cijena ne „pojede“ cijelu mirovinu“.

Biljana Borzan, potpredsjednica SDP-a i zastupnica u Europskom parlamentu objasnila je kako ljevica u EP neće dopustiti da se kriza zbog rata u Ukrajini lomi preko leđa najslabijih; „Dok neki nemaju za hranu i grijanje, drugi se bogate profitirajući na ratu. Inzistiramo na porezima na zaradu ratnih profitera kako bi Europsku uniju učinili pravednijom i osigurali novac za najranjivije.“

Milan Blagojević, predsjednik SDP-a Osijek, istaknuo je da su danas uz vodstvo SDP-a Hrvatske prisutni i gradonačelnici koji svojim radom čine Hrvatsku boljom i uspješnijom, a svoje gradove najrazvijenijim dijelovima Hrvatske. „Tamo gdje je odgovornost upravljanja u rukama SDP-a Hrvatska napreduje i razvija se, a tamo gdje je iseljavanje najizraženije, nezaposlenost najveća, a plaće najniže godinama vlada jedna druga politička opcija” rekao je.

Sanja Bježančević, predsjednica Županijske organizacije SDP-a rekla je kako je i ova Konvencija dokaz da SDP ima cilj mijenjati društvo na bolje, provodeći socijaldemokratske vrijednosti i politike. Istaknula je: „Naša županija je devastirana i gospodarski i demografski. Nezaposlenost je dvostruko veća od državnog prosjeka, a plaće daleko ispod prosjeka. U županijama gdje je SDP na vlasti provode se kvalitetne politike gospodarskog razvoja i iz tih primjera trebamo učiti.”

Konvenciji su se obratili i SDP-ovi gradonačelnici Koprivnice, Trogira, Jastrebarskog i Rijeke te su predstavili primjere dobre prakse u svojim gradovima – od programa dostupnosti vrtića (Rijeka), povezivanja obrazovnih programa u školama s potrebama tržišta rada (Jastrebarsko), do rješavanja izazova prometne povezanosti i razvoja gospodarstva (Koprivnica) te turizma u funkciji hrvatske proizvodnje i plasmana hrvatskih proizvoda (Trogir).

Potpredsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić i Marko Vešligaj, gradonačelnik Pregrade predstavili su SDP-ove smjernice reforme lokalne samouprave u Hrvatskoj koja će se organizacijski i fiskalno moći nositi s problemima koji su joj stavljeni u nadležnosti.