Logo

X

Vinkovci – Proljeće kod nas je bogato, dođite na Hod za život

Povodom najavljene povorke konzervativnog pokreta Hod za život, po gradu su postavljeni propagandni jumbo plakati, oblik pritiska i uznemiravanja žena

Proljeće u Vinkovcima je i ove godine bogato i raznoliko. Mnoštvo zanimljivih događanja očekuje nas u naredna dva mjeseca. Priključite se i uživajte”, objavljeno je 22. travnja na službenoj Facebook stranici Vinkovaca. Na slici na kojoj je popis događanja kroz svibanj i lipanj nalaze se brojna događanja – kreativne radionice, predstave, festivali, koncerti, folklorne smotre…

U sve te događaje uvršten je i jedan 7. svibnja – Hod za život.

Reagirao SDP Vinkovci priopćenjem

Gradska vlast u Vinkovcima odlučila je bez imalo srama u jednu kulturno-umjetničku manifestaciju pod nazivom „Proljeće u Vinkovcima“ uvrstiti događaj Hod za život kojim se traži zabrana pobačaja u Hrvatskoj. Prema informacijama kojima raspolažemo Hod za život će se održavati u 10 gradova u Hrvatskoj, ali prema dostupnim, javim informacijama samo Grad Vinkovci su odlučili uvrstiti ovakav, u najmanju ruku rečeno, kontraverzan događaj u službeni program jedne gradske manifestacije. Ovo je dodatni pokazatelj da gradska vlast u Vinkovcima njeguje nazadne vrijednosti te podupire ideološke i političke događaje kroz službene objave na stranicama Grada Vinkovaca.

Povodom najavljene povorke konzervativnog pokreta Hod za život, po gradu su postavljeni propagandni jumbo plakati, oblik pritiska i uznemiravanja žena. Prosvjedom pod nazivom Život je zakon traži  se zabrana pobačaja u Hrvatskoj, iako je Ustavni sud još 2017. donio odluku prema kojoj se pobačaj ne može zabraniti nikakvim zakonom.

Još od osamostaljenja Hrvatske pobačaj se, uz jak utjecaj Katoličke crkve  i njene simbioze s desnim strankama pokušava gurnuti u neustavnu kategoriju, a sadašnje, zdravljem i životima žena izboreno pravo na pobačaj, a time i na izbor, važi prema zakonu iz 1978. To, nažalost, ne znači da je do zdravstveno sigurnog pobačaj lako doći jer su sve rjeđe bolnice i ginekolozi koji se ne pozivaju na „priziv savjesti“, među kojima je i vinkovačka bolnica.

Ovaj prosvjed smatramo napadom na reproduktivna prava žena, čiji protivnici ovo ustavno pravo napadaju preko dva fronta. S jedne strane kroz komercijalizaciju sustava, s druge strane kroz nametanje konzervativnih vrijednosti koje služe za političke borbe.

Za kraj, nemamo što drugo reći, osim da je sramotno da su Vinkovci jedini grad u Hrvatskoj poznat po ovome, a ne po uspjesima u gospodarstvu, kulturi i dodatnom razvoju lokalne infrastrukture.