Logo

X

”Vatreni” dan – čak 5 požara u istom danu!

Opožareno je oko dva i pol hektara mlade hrastove šume, također požar koji se proširio na livadu, nasade aronije, ali gorjelo je i u kuhinji obiteljske kuće...

Oko 7 sati 28. veljače došlo je do zapaljenja suhe trave i raslinja na ribnjaku u Bizovcu. Opožaren je drveni stup s električnim vodovima, koji se nalazio u blizini. Nastala je materijalna šteta od oko 500 kuna.

Istoga dana oko 15 sati, došlo je do zapaljenja suhe trave u polju u blizini mjesta Vinogradci. Požar se proširio na šumski dio Valpovačkih nizinskih šuma. Opožareno je oko dva i pol hektara mlade hrastove šume. Materijalna šteta naknadno će se utvrditi.

Tijekom prijepodnevnih sati 28. veljače nepoznate osobe u mjestu Gazije spaljivale su obrezane grane iz vinograda. Došlo je do požara koji se proširio na livadu, nasade aronije, lovačku čeku i klade. Policijski službenici prikupljaju podatke o događaju.

U poslijepodnevnim satima 28. veljače došlo je do požara suhe trave vrtova u Ulici kralja Tomislava u Vukojevcima. Požar se proširio na drvarnicu. Ozlijeđenih osoba nije bilo, a materijalna šteta i uzrok utvrdit će se očevidom 1. ožujka.

Oko 20,10 sati 28. veljače došlo je do požara u kuhinji obiteljske kuće u Ulici Josipa Krašteka u Erdutu. Uzrok požara i materijalna šteta utvrdit će se očevidom 1. ožujka.

Apeliramo na građane da, ukoliko spaljuju korov, žbunje, šikare, suhe trave i drugi biljni otpad na poljoprivrednom zemljištu i na zemljištu u neposrednoj blizini šume, poduzmu mjere i radnje kako ne bi došlo do požara.

Neke od zaštitnih mjera su:

  • odmaknuti tvari koje se spaljuju od vodova električne energije, javnih cesta, željezničkih pruga, industrijskih postrojenja, stambenih građevina i drugih objekata, na udaljenost izvan dosega vatre i dima;
  • načiniti pojas širine 3 metra čist od suhe trave i drugih zapaljivih tvari oko mjesta predviđenog za spaljivanje;
  • osigurati nazočnost dovoljnog broja osoba sposobnih za gašenje požara, a ovisno o veličini površine koja se spaljuje i količini gorive tvari;
  • uz mjesto spaljivanja osigurati sredstva za gašenje požara poput lopata, rovica, čeličnih metli, vode i dr.;
  • spaljivanje provoditi isključivo za mirnog vremena, odnosno kada nema vjetra;
  • bitno je pregledati ostatke spaljivanja i u potpunosti ih ugasiti.

FOTO: Pixabay (ilustracija)