Logo

X

Uz osnovnu školu u Valpovu, završava energetska obnova još 18 škola

Osječko-baranjska županija trenutno provodi ukupno 54 projekata energetske obnove zgrada javne namjene, ukupne vrijednosti 178 milijuna kuna

Zajedno s 19 projekata obnove školskih zgrada, Osječko-baranjska županija trenutno provodi ukupno 54 projekata energetske obnove zgrada javne namjene, ukupne vrijednosti 178 milijuna kuna. – Svi projekti bit će završeni do 2021./2022. godine, a tada ćemo imati energetski obnovljene sve objekte ustanova kojima je Županija osnivač, od domova zdravlja, domova za stare i nemoćne do osnovnih i srednjih škola. Svi projekti obavljaju se uz financijsku potporu fondova EU i Vlade RH, a ujedno doprinose oživljavanju gospodarstva jer na njima rade tvrtke s područja naše županije – naglasio je župan, što stoji u pripćenju OBŽ.

Jučerašnji posjet je bio prigoda i za provjeru provođenja županijskog projekta „Školski obrok za sve“. Naime, sredstvima Županije dodatno je opremljena kuhinja u ovoj školi pa se topli obrok priprema više puta tjedno, a nabavu namirnica ravnatelj je ugovorio od lokalnih poljoprivrednih proizvođača, što je također jedan od ciljeva projekta za koji se u Županiji izdvaja 19 milijuna kuna godišnje. -Poradit ćemo na tomu da sve osnovne škole na području Županije uvedu i kvalitetno provedu projekt, što znači da će svi učenici imati kuhani obrok barem 2-3 puta tjedno, a namirnice će biti od naših OPG-ova- poručio je župan.

OSNOVNA ŠKOLA U VALPOVU

Osnovna škola Matije Petra Katančića u Valpovu jedna je od 19 škola kojima je osnivač Osječko-baranjska županija, a čije su zgrade pri kraju energetske obnove. Ukupna vrijednost tih projekta iznosi 62 milijuna kuna, radovi su počeli 2017. godine, rok završetka radova je 4. ožujka ove godine, a tim povodom jučer (14. veljače) školu u Valpovu posjetio je župan Ivan Anušić sa suradnicima.

O značaju obnove valpovačke osnovne škole ravnatelj Dalibor Košutić ističe da je dovoljno spomenuti kako priča o obnovi traje 25 godina, a dvije trećine prozora dostiglo je 60 godina. Zgrada sada ima prekrasan izgled, postići će se brojne uštede, a učenicima i djelatnicima bit će ugodnije raditi. Osim toga, počelo je i unutarnje uređenje zgrade, pa će škola biti kompletno obnovljena.

– Ukupna vrijednost radova na rekonstrukciji zgrade OŠ Matije Petra Katančića, prvoj u tako velikom opsegu od kako je sagrađena, iznosi 7,2 milijuna kuna. Obnovljena je stolarija, uređena vanjska ovojnica, zamijenjeni prozori, a zamjenom postojećeg toplovodnog kotla na loživo ulje novim kondenzacijskim bit će ostvarena ušteda toplinske energije od 77 % – ističe župan Ivan Anušić.

Pročelnica Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove EU Nataša Tramišak dodaje kako je 60 posto sredstava za projekte energetske obnove osigurano iz fondova Europske unije, što znači da od ukupno 178 milijuna kuna (ukupna vrijednost 54 projekta) oko 104 milijuna kuna su bespovratna sredstva EU. Preostali dio pokrivaju Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU te Osječko-baranjska županija.

– Upravo krećemo u obnovu još 35 zgrada osnovnih i srednjih škola, domova za stare i nemoćne, zdravstvenih stanica i Opće bolnice Našice, dakle vodimo brigu o svim zgradama javnog sektora koje su u vlasništvu i nadležnosti Osječko-baranjske županije – ističe pročelnica Tramišak.

FOTO: Službena stranica Osječko-baranjske županije