Logo

X

Usmrtili zdravog psa kako bi ga pokopali s vlasnicom

Zdrava mješanka ši-cua usmrćena i kremirana zbog bizarnog zakona u Virginiji koji to dopušta

Neobična smrt psa u Virginiji izazvala je vapaj i raspravu oko toga je li u redu ubiti zdravog ljubimca i pokopati ga sa svojim vlasnikom u skladu sa željom vlasnice koja je preminula, piše The Guardian.

Emma, mješanka shih tzu-a, bila je eutanazirana i kremirana u ožujku po želji vlasnice. Pas je usmrćen unatoč naporima radnika skloništa za životinje koji su tjednima pokušavali odgovoriti ženinog odvjetnika da taj dio oporuke provede u djelo.

Emma je, kako piše, odvedena veterinaru, uspavana, a zatim odvedena u centar za kremiranje kućnih ljubimaca u Richmondu u Virginiji.

– Više puta smo im napomenuli da mogu predati psa jer se radi o zdravom psiću koji bi vrlo lako našao dom – rekla je Carrie Jones, upraviteljica skloništa za životinje Chesterfield.

Naime, u Virginiji se kućni ljubimci smatraju privatnim vlasništvom, a prema američkom veterinarskom liječničkom društvu veterinari mogu obavljati eutanaziju u takvim slučajevima.

Nekim je grobljima dopušteno da s vlasnicima zakopaju kućne ljubimce, tako da je to pitanje više etičko nego pravno.

Dr. Kenny Lucas, veterinar u jednoj drugoj klinici, rekao je da ne bi izvršio takav zahtjev.

– Kad god se nađem u situaciji koja zahtijeva eutanaziju, to je strašno emocionalna situacija. Unatoč raspravama o tome koliko je to etično, položili smo zakletvu da ćemo napraviti sve. Međutim, to nosimo sa sobom. U profesionalnom smislu to je strašno opterećenje, izjavio je.

 

foto: Pixabay (ilustracija)