Logo

X

Uskrs u Šarengradu

Uskrs u Šarengradu! Posjetite ovo malo srijemsko mjesto smješteno na krajnjem istoku Hrvatske između moćnog Dunava i obronaka Fruške gore u subotu

Šarengrad je malo srijemsko mjesto smješteno na krajnjem istoku Hrvatske između moćnog Dunava i obronaka Fruške gore. Tijekom Domovinskog rata bezrazložno je divljački napadnuto, devastirano, okupirano i opljačkano od strane pobunjenih srba i tzv. „JNA“.  Nakon mirne reintegracije komunalna infrastruktura je  u cijelosti obnovljena, ali nisu se mogli vratiti oduzeti ljudski životi i nisu se mogli nadomjestiti brojni stanovnici koji se nisu trajno vratili u Šarengrad.

Danas iz tih razloga mjesto broji nešto manje od 600 stanovnika i pored nadljudskih napora predstavnika lokalne uprave i samouprave da im se osigura život dostojan čovjeka. U svemu tome nažalost izostaje iskrena i trajna potpora predstavnika izvršne vlasti na državnoj razini. I pored navednog Šarengrad i njegove stanovnike možemo okarakterizirati upravo onako kako smo naveli u naslovu.

Empatija koju osjećaju svi stanovnici mjesta proizlazi iz tragedije koju su osjetili sami tijekom godina progonstva i mukotrpnog povratka, a pokazuju je sada na primjeru stradanja Ukrajine i Ukrajinaca. Šarengrad je već do sada udomio nekoliko obitelji u privatnim kućama čiji su se vlasnici odrekli državne naknade u korist stradalih Ukrajinaca. Među njima se nalazi i 9 djece koji pohađaju OŠ “Dr. Franjo Tuđman“ u Šarengradu. Uz potporu Grada Iloka i nadležnih institucija osiguran im je vrlo kvalitetan smještaj i osigurane su im osnovne životne potrepštine te je u tijeku sređivanje potrebite dokumentacije kako bi bili punopravni članovi naše male zajednice.

Pozivamo sve građane da nas posjete u subotu 16.04.2022. u 10.00 sati na platou ispred Hrvatsko doma u Šarengradu  “USKRS U ŠARENGRADU”. Glavni dio tog događanja jeste potraga za čokoladnim jajima organiziranim za svu djecu Šarengrada, a naravno i za djecu koji su privremeno našli svoj dom u Šarengradu.