Logo

X

Ukrasite svoje blagdane uz našu listu najboljih uskrsnih filmova

Pripremili smo nešto i za mališane ;)

Puno je načina na koji možete provesti uskrsne blagdane: s obitelji, s prijateljima, u posjeti, negdje u gradu, u kuhinji (da, u kuhinji – ipak se za Uskrs puno više pažnje poklanja hrani nego inače) ili ako ste te sreće, uhvatit ćete neki slobodan trenutak samo za sebe.

U tim slobodnim trenucima možda poželite pogledati koji dobar film s prikladnom tematikom. Zato smo za Vas izdvojili nekoliko ozbiljnih filmova koji su najčešći izbor upravo u ovo doba.

1. Uskrsnuće (Risen, 2016)

Ovaj film pretvara Uskrs u ‘trnoviti’ komad gdje Joseph Fiennes glumi rimskog centuriona, Claviusa, u lovu na Isusovo tijelo nakon što je tajanstveno nestalo nakon njegovog raspeća. Cliff Curtis glumi kao sam Krist, u kojem Clavius pronađe spasenje. S nevjerojatnom produkcijskom vrijednošću, krvi do koljena i britanskim najboljim glumcima, ovo postaje uskrsna priča, ali po uzoru na ‘Gladijatora’.

2. Isus Krist Superstar (Jesus Christ Superstar, 1973)

Možda preferirate gledati muzikalnije filmove. Adaptacija Broadwayskog hita iz 1973. režirana je pod budnim okom Normana Jewisona, a Krista glumi zgodni Ted Neeley. Glazba će Vam ostati u glavi dugo nakon što pojedete sve uskrsne slastice.

3. Ben-Hur (Ben Hur, 1959)

Ben Hur priča priču o Judi Ben Huru, članu jeruzalemske židovske plemenitaške obitelji koja živi u vrijeme rimske okupacije Judeje. Priča je postavljena u isti period kada je Isus bio razapet, tako da pruža svojevrsni povijesni kontekst.

4. Najveća priča ikad ispričana (The Greatest Story Ever Told, 1965)

Max von Sydow i Charlton Heston glume u podugačkom epu koji portretira život Isusa Krista od njegovog rođenja u Betlehemu do njegovog raspeća i uskrsnuća.

5. Pasija (The Passion of the Christ, 2004)

Film Mela Gibsona iz 2004. godine prati posljednjih 12 sati života Isusa Krista, kojeg ovdje glumi Jim Caviezel. Film je izazvao velike kontroverze zbog vrlo nasilnih scena, ali je bio veliki hit u kinima te ga se smatra najunosnijim religioznim filmom.

A sada…

Nakon ozbiljnih povijesnih filmova koji za Uskrs imaju temu upravo uskrsnuća i nečega vezanog za život i smrt Isusa Krista, tu su i mališani koji to još ne shvaćaju, ili koji bi trebali ipak pogledati nešto malo lakše.

Za njih smo izdvojili nekoliko dječjih filmova, zabavnih i duhovitih. Većina je vezana za uskrsnog zeku i njegove dogodovštine pa bacite oko i na ove filmove, možda se zabavite i Vi!

1. Pas koji je spasio Uskrs (The Dog Who Saved Easter, 2014)

Uskrs je i najdraži pas se vratio! Obitelj Bannister kreće na krstarenje a Zeusa šalju u vrtić za pse. Sve je u redu dok  gradski rivali vrtića za pse ne pošalju tri pokvarenjaka da sabotiraju posao ‘žutokljunaca’. Zeus će sklopiti nova prijateljstva i naći nove neprijatelje, dok bude koristio sve svoje trikove da spasi vrtić i Uskrs!

2. Hop (Hop, 2011)

U. Z., sin teenager Uskrsnog Zeca, kreće u Hollywood, odlučan da postane bubnjar u rock and roll bendu. U Los Angelesu ga primi Fred nakon što ga lijenčina bez posla udari svojim autom.

3. Petar Zecimir (Peter Rabbit, 2018)

Odlična adaptacija klasične priče Beatrix Potter gdje se pobunjenički nastrojen zec pokušava ušuljati u farmerski vrt pun povrća.

4. Pet legendi (Rise of the Guardians, 2012)

Kada zli duh Mrkli lansira veliki napad na Zemlju, besmrtni Čuvari se udruže kako bi zaštitili nevinost djece diljem svijeta. Film prepun pustolovina i scena koje će ostaviti bez daha.

5. Uskrsni zec dolazi u grad (The Easter Bunny Is Comin’ to Town, 1977)

Sunny je zečić kojeg je pronašlo i posvojilo mjesto Kidville, gradić u kojem su samo djeca. Kada Sunny ode dostaviti pisanice u susjedni gradić, otkrije da tamo nema djece, a da je pravog dječjeg vladara potisnula njegova teta. Mladom se vladaru sviđaju Sunnyjeve pisanice tako da Kidville, uz pomoć stare lokomotive, naprave plan kako da podijele pisanice.

Nadamo se da ste ovdje našli neke filmove koji Vam se čine zanimljivi, te da ćete Vi i Vaši mališani Uskrs provesti veselo i opušteno. Sretan Uskrs!

foto: pixabay (ilustracija)