Logo

X

U Vinkovcima otvoren 29. Festival glumca

Festival je otvorio Damir Dekanić, župan Vukovarsko-srijemske županije i pokrovitelj Festivala, uz riječi: "Imamo puno nacionalnih festivala, ali ovaj je nekako naš, glumački i drag onima koji ga organiziraju“

Sinoć je u Vinkovcima, ovogodišnjem gradu domaćinu Festivala, održana svečanost otvorenja 29. Festivala glumca. Nazočnoj publici obratio se izbornik Festivala, Davor Svedružić: “Zadatak stvarno nije bio lagan. Bilo je 73 prijavljene predstave, ja sam ih odgledao skoro sve. Zaista su bile izvrsne, i unatoč ovoj još jednoj pandemijskoj godini, to je bio presjek cjelokupnog prošlogodišnjeg kazališnog rada. Izbor i kvaliteta su bile izvrsne. Ja sam se trudio biti što objektivniji, ako je to uopće moguće u ovako divnoj stvari kao što je umjetnost. Ali, izvrsnost se nekako prepozna pa se ja iskreno nadam da ćete vi uživati u ovim najboljim predstavama kao što sam i ja uživao. Želim vam lijep festival u prekrasnoj Slavoniji“.

Predsjednik Hrvatskog društva dramskih umjetnika Ivica Pucar. „Po mojoj ocjeni radi se o najboljem hrvatskom festivalu s najvećim brojem predstava. Mislim da ovaj Festival treba na neki način biti inventura hrvatskog kazališta i glumišta, da vidimo što sve valja, a što trebamo popraviti“. Okupljene je pozdravio i gradski domaćin, gradonačelnik Ivan Bosančić koji je istaknuo koliko Vinkovci dišu glumu. „Čast nam je što je upravo naš grad domaćin najvećeg festivala u zemlji, festivala u čijem je središtu glumac.”

„Ovo je jedan sjajan kazališni festival koji spaja publiku i glumca. Moja poruka je zapravo čestitka svim organizatorima, svima koji su sjajno vodili ovaj festival sve ove godine“ čestitala je izaslanica ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek i ravnateljica Uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija Ministarstva kulture RH Jasna Vaniček Fila.

Festival je otvorio Damir Dekanić, župan Vukovarsko-srijemske županije i pokrovitelj Festivala, uz riječi: “Imamo puno nacionalnih festivala, ali ovaj je nekako naš, glumački i drag onima koji ga organiziraju“.

Nakon otvorenja scenu je preuzelo Kazalište Playdrama iz Splita s predstavom “SRETNA NE BILA”.