Logo

X

U pokladnom jahanju Županjom projahalo 130 jahača

Konjanici su projahali u sklopu 52. Šokačkog sijela, manifestacije tradicijske kulture koja se pod geslom "Oj Županjo, lipa li si".

Čak 130 konjanika projahalo je u nedjelju ulicama Županje u pokladnom jahanju u sklopu 52. Šokačkog sijela, manifestacije tradicijske kulture koja se održava do 5. ožujka pod geslom “Oj Županjo, lipa li si”.

Pred velikim brojem građana okupljenih u središtu Županje uprizoren je i običaj krađe djevojke iz vremena Vojne krajine, kada su Turci znali konjima prijeći rijeku Savu i pokušati ukrasti pokoju ovdašnju djevojku. U tom bi pokušaju znali presresti hrvatski graničari koji su u to vrijeme čuvali granicu na Savi, koja je habsburško carstvo dijelila od turskog, te djevojku vratiti njezinoj obitelji.

Sudionike pokladnog jahanja pozdravio je županjski gradonačelnik Davor Miličević pozvavši građane Županje da uživaju u brojnim programima 52. Šokačkog sijela.

Ovogodišnje 50. pokladno jahanje u Županji organizirala je Konjogojska udruga “Stari graničar”. Nakon prolaska gradskim središtem, jašući kroz grad, odjeveni u tradicijsku odjeću, jahači su se zaustavljali kod pojedinih obitelji koje su ih počastile slavonskim jelima i pićima, a oni bi im se odužili pjesmom.

Običaj pokladnoga jahanja datira iz vremena Vojne krajine, a pojedina su ga slavonska mjesta održavala sve do iza Drugog svjetskog rata. Običaj je obnovljen nakon Domovinskog rata i iako se veže uz mjesta koja su bila u sastavu Vojne krajine, pograničnog područja habrsburškog s turskim carstvom, danas se upražnjava i u drugim mjestima.

FOTO: Youtube screenshot