Logo

X

U Osječko-baranjskoj županiji umrlo 10 ljudi, a još 242 osobe zaražene

Hospitalizirana su 192 pacijenata, 48 na respiratoru

U protekla 24 sata u Osječko-baranjskoj županiji potvrđena su 242 nova slučaja zaraze koronavirusom, a od posljedica zaraze umrlo je deset osoba, objavio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite.

U laboratorijima osječkoga Kliničkog bolničkog centra (KBC) i županijskog Zavoda za javno zdravstvo testirano je 560 uzoraka, od kojih su 242 bila pozitivna na koronavirus. Najviše novozaraženih, njih 103, je iz Osijeka, a potom slijede Đakovo (25), Beli Manastir (15), Čepin 13, Našice i Valpovo po 11, dok ostala mjesta imaju manji broj novoboljelih, rekao je na konferenciji za novinare načelnik Stožera Ivan Hampovčan.

Izvijestio je kako se u samoizolaciji nalazi 2557 osoba, a  u protekla 24 sata policija je provjeravala 45 osoba u samoizolaciji, od kojih jedna nije bila zatečena na adresi prebivališta.

Provjereno je 211 ugostiteljskih objekata i nije utvrđeno kršenje propisanih mjera, a inspektori Civilne zaštite proveli su 22 nadzora, i također nisu utvrdili nepravilnosti, dodao je načelnik županijskog Stožera.

Zamjenik ravnatelja osječkog KBC-a Krunoslav Šego izvijestilo je kako je u protekla 24 sata, od posljedica zaraze koronavirusom, umrlo 10 osoba, najstarija rođena 1927., a najmlađa 1953. godine. Uz covid-19 imale su i druge bolesti.

Ističe kako su na bolničkom liječenju od koronavirusa u osječkom KBC-u hospitalizirana 192 pacijenata, od kojih su 48 na respiratoru, dok je našičkoj Općoj županijskoj bolnici zbrinuto 56 pacijenata, s ovim oboljenjem.

Voditelj Službe za epidemiologiju županijskog Zavoda za javno zdravstvo Tomislav Dijanić kako je odaziv na cijepljenje protiv koronavirusa u domovima za starije osobe 55 posto, u zdravstvenim ustanovama se kreće od 30 do 55 posto, kod obiteljskih liječnika od 45 do 50 posto, a u samom Zavodu oko 45 posto. Pojasnio je kako se podatci odnose na osobe koje su se izjasnile o cijepljenju te podsjetio kako je određeni postotak osoba u tim ustanovama već prebolio, ili će preboljeti covid-19, pa se te brojke mijenjaju iz dana u dan.

Vjerojatno je da se velik dio djelatnika iz zdravstvenog sustava, koji su već preboljeli bolest, nije izjasnio, nego će to vjerojatno napraviti kasnije, smatra Dijanić.

(Hina)

Foto: arhiva