Logo

X

U Osijeku završila sanacija odlagališta otpada ,,Sarvaš” vrijedna 70 milijuna kuna

Riječ je o trećem i posljednjem zatvorenom odlagalištu u Osijeku. Na ovom odlagalištu odloženo oko 1.340.000 m³ otpada te da je sanacija provedena na površini od oko 16 hektara

U Osijeku je s ciljem zaštite okoliša i ljudskoga zdravlja završena sanacija zatvorenog odlagališta komunalnog otpada ,,Sarvaš”, najvećeg dosad odobrenog EU projekta sanacije u Hrvatskoj.

Riječ je o trećem i posljednjem zatvorenom odlagalištu u Osijeku, u čiju sanaciju je uloženo 70,5 milijuna kuna, od čega je 85 posto sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda, 10 posto Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, te 2,5 posto Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU. Udio Grada Osijeka također je iznosio 2,5 posto odnosno 1,7 milijuna kuna.

Zamjenica gradonačelnika Osijeka Jasenka Crnković u petak je na završnoj konferenciji projekta istaknula kako je ovo ,,ogledan primjer projekta koji se na pravi način, u pravo vrijeme i u zadanome roku, bez probijanja investicije, financirao izvanproračunskim sredstvima”.

– Zahvalni smo svima koji su sudjelovali u projektu na međusobnoj suradnji. Odlagalište je sada usklađeno sa svim zakonskim propisima. Naši građani, koji u najvećem postotku među velikim gradovima odvajaju otpad, to i zaslužuju – poručila je zamjenica Crnković, podsjetivši kako se odlagalište koristilo u razdoblju od 1968. do 1989. godine.

Brigita Crnković iz FZOEU-a čestitala je Gradu Osijeku na uspješnoj realizaciji projekta te pohvalila izuzetan trud uložen u održivo odvajanje otpada.

– Iza Osijeka su, osim ovog, i drugi projekti sanacija odlagališta otpada, izgradnje reciklažnih dvorišta i ostale komunalne infrastrukture. Čestitam na uspješnoj realizaciji, a pogotovo na Eco City nagradi koja je kruna cjelokupnog procesa – kazala je Crnković.

Za Grad Osijek ovo je treće odlagalište koje se saniralo, prethodno je to učinjeno na Filipovici i u Nemetinu.

Gradska pročelnica za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Nataša Bošnjak pojasnila je da je na ovom odlagalištu odloženo oko 1.340.000 m³ otpada te da je sanacija provedena na površini od oko 16 hektara.

Radovi sanacije odlagališta Sarvaš obuhvatili su iskop i premještanje dijela otpada, preoblikovanje otpada prema projektom definiranoj geometriji, izgradnju obodnog nasipa za obranu od plavnih voda, prekrivanje preoblikovanog otpada završnim prekrivnim sustavom, izgradnju: pasivnog sustava otplinjavanja, sustava za prikupljanje i odvodnju oborinskih voda, internih makadamskih prometnica, ograde oko prostora odlagališta i ulaznih vrata, te krajobrazno uređenje prostora odlagališta. S istočne, zapadne i sjeverne strane odlagališta izveden je i obodni nasip za zaštitu saniranog i zatvorenog odlagališta od utjecaja visokih vodostaja rijeke Drave.