Logo

X

U Osijeku otvoren Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju

Svečanim otvorenjem u Osijeku je počeo rad Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju (Centar za autizam)

Svečanim otvorenjem u Osijeku je u utorak počeo rad Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju (Centar za autizam), u čiju je izgradnju i opremanje, sredstvima Osječko-baranjske županije, grada Osijeka i državnog proračuna, uloženo više od 20 milijuna kuna – piše OsijekNEWS.hr.

Izaslanica predsjednika Vlade ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić istaknula je na otvorenju kako je cilj osnutka ove ustanove da se djeca s poremećajem iz autističnog spektra, već od najranijih dana, u potpunosti uključe u odgoj i obrazovanje, ali isto tako da, nakon 21. godine života budu obuhvaćeni drugim sadržajima i uslugama, i to najviše upravo iz sustava socijalne skrbi, i budu integrirana u svoju lokalnu zajednicu.

Dodala je kako je Ministarstvo sudjelovalo u opremanju centra iznosom od 1,62 milijuna kuna te zahvalila Osječko-baranjskoj županiji i gradu Osijeku, koji su osigurali najveći dio sredstava za ovu investiciju, koja će omogućiti Osječanima da po usluge ovakvih ustanova više ne moraju odlaziti u druge gradove, poput Zagreba.
Važno je da djeca s ovakvim poteškoćama imaju visoku stručnu potporu i treba nam više kadrova za rad s ovakvom populacijom, kazala je Murganić.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak istaknula je kako se stupanj razvoja nekog društva “prije svega mjeri brigom o ranjivima i podzastupljenima i davanjem jednakih prilika svima”. Izvijestila je kako u Hrvatskoj, u osnovnim i srednjim školama, trenutno ima oko 30 tisuća učenika s teškoćama, i oko 87 posto njih je uključeno u redovito školovanje, izvan ovakvih Centara, koji, osim skrbi, trebaju omogućiti razvoj i kasnije uključivanje takve djece u društvo.

Divjak je kazala kako  kako se u osječkom centru objedinjavaju predškolski i osnovnoškolski odgoj i obrazovanje, a osim u opremanju ustanove, u što je uloženo 2,5 milijuna kuna, Ministarstvo sudjeluje i u zapošljavanju, jer će se plaće 22 djelatnika, isplaćivati s razdjela Ministarstva znanosti i obrazovanja, u iznosu od 2 milijuna kuna godišnje.

Ravnateljica Centra Sandra Zlatarić izvijestila je kako ova ustanova započinje rad s dvije vrtićke skupine, jednim razredom u osnovnoškolskom programu,  i pet odgojno-obrazovnih skupina,  s ukupno 26. djece,a ukupno u jednoj smjeni u Centru može boraviti 40-toro djece.
Ističe kako se radi o povijesnom trenutku, jer do sada u Osijeku i Slavoniji nije bilo sustavne skrbi za osobe s poremećajima iz autističnog spektra.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić kazao je kako je za ovu investiciju iz županijskog proračuna izdvojeno 11,5 milijuna kuna, a Centar je opremljen najsuvremenijom tehnologijom, a pokrivat će ne samo područje Slavonije i Hrvatske, već i nekih susjednih zemalja.

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić rekao je da je kako gradski proračun izgradnju i opremanje Centra financirao s tri milijuna kuna, ocijenivši kako je riječ o projektu kojeg su zaslužila djeca i njihovi roditelji.

FOTO: Youtube screenshot